2013-07-04 12:22:54• hírek • Szatmár.ro

Támad a kovásznai prefektus

A székelyföldi Kovászna megye prefektusa több település polgármesterét perelte be amiatt, hogy a hivatalok homlokzatára kizárólag magyarul írták ki, hogy községháza, illetve városháza - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

Dumitru Martinescu prefektus az Agerpresnek elmondta, Kézdivásárhelyen és Baróton az egynyelvű városháza feliratot, Csernátonban (Cernat), Gidófalván (Ghidfalau), Málnáson (Malnas), Kézdialmáson (Mereni) és Kézdiszentléleken (Sanzieni) pedig az egynyelvű községháza feliratot kifogásolta.
A prefektus ugyanakkor közölte, előzetes panasszal élt Kovászna Megye Tanácsa esetében is, amely székhelye homlokzatára kizárólag magyarul írta ki a megyeháza feliratot.

A Brassói Táblabíróság egy korábban indított hasonló perben jogerős ítéletben marasztalta el Maksa (Moacsa) község polgármesteri hivatalát.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, a beperelt hivatalok mindegyikén ott van a hivatalos tábla, amely a törvény által leírt módon előbb románul, aztán magyarul tünteti fel a hivatal megnevezését. Voltak azonban olyan polgármesterek, akik az épület homlokzatára is felíratták a hivatal nevét. Hozzátette, Gidófalván például műemléképületben működik a községháza, amelynek a homlokzatán hagyományosan szerepelt a felirat, és annak eltávolítása a műemlékvédelmi törvényt sértené.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei elnöki tisztségét is ellátó politikus úgy vélte, ha a hivatalos táblán kívül más felirat nem lehetne az épületeken, akkor azoknak az orvosi vagy állatorvosi rendelőknek a feliratait is le kellene venni, amelyek esetenként még a polgármesteri hivatal épületében működnek.

"A prefektus elvben korrekt ember, de olyan köztisztviselő, aki egy politikai párt gombnyomására működik.  Azok hergelik hátulról, akik nem akarják, hogy a Székelyföldön békesség legyen" - vélekedett Tamás Sándor.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Kovászna megye lakosságának 73,6 százaléka magyar. A beperelt települések közül Kézdivásárhelyen 91 százalékos, Baróton 96 százalékos, Csernátonban 98,5 százalékos, Gidófalván 98,4 százalékos, Málnáson 93 százalékos, Kézdialmáson 98,7 százalékos, Kézdiszentléleken 99,2 százalékos a magyarság aránya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: