2019-11-11 11:12:01• hírek • Bajnai Botond

Talán nem is gondolná, de ezekből az országokból is érkeztek szavazatok

Olyan egzotikus országokban is, mint Zimbabwe, Észak-Korea, Üzbegisztán, Etiópia vagy Szudán is élnek román állampolgárok, és bizony ők is éltek vasárnap választói jogukkal.

A Központi Választási Iroda (BEC) honlapjának köszönhetően sok érdekes adathoz hozzá juthatunk a vasárnapi választásokat illetően, ilyenek például a diaszpórára vonatkozó legrészletesebb információk is.
 

A honlap szerint összesen 675 348 román állampolgár adta le szavazatát külföldről az elökválasztás idején.
 

Hogy mely országokban a legtöbben, azt már vasárnap este megírtuk: Olaszországból, Nagy-Britanniából, Németországból és Spanyolországból együttvéve mintegy 425 000-en szavaztak, viszont a maradék 250 000 román állampolgár közül sokan olyan egzotikus országokból küldték el szavazataikat, amelyek némelyikére talán sokan rá is csodálkoznak, feltéve a kérdést: „Ott is élnek románok?”. Élnek bizony, és még szavazni is eljárnak, ha erre lehetőség kínálkozik, még akkor is, ha éppen Phenjánba kell leadni voksaikat. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban (Észak-Korea) is szavaztak a helyi románok, igaz nem sokan, mindössze 7-en. Ugyanekkora volt a zimbabwei románok választási mutatója is, viszont Angolában már 9-en járultak az urnákhoz.

Üzbegisztánban 10-en, Etiópiában 15-en, pedig Szudánban 16-an pecsételtek.
 

De ne csak a legkisebb adatokról számoljunk be, íme néhány véleltlenszerűen kiválasztott egzotikus ország, ahonnan szintén érkeztek voksok a helyi román állampolgárok jóvoltából: Szaúd-Arábiából 129, Katarból 504, Afganisztánból 797, Kubából 34, Kínából 321, Oroszországból 210, Új-Zélandról 191, Indiából 78, Malajziából 111, Thaiföldről 115, Kazahsztánból 21, Ománból 98, Vietnámból 140, Sri Lankáról 30, a Fülöp-Szigetekről 36, Marokkóból 91, míg Japánból 284 voks érkezett.
 

Természetesen a lista ennél jóval hosszabb, és számos különleges ország szerepel rajta, viszont akik kíváncsiak további adatokra, azok látogassák meg a BEC honlapját.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: