2010-08-22 21:34:07• hírek • Szatmár.ro

Találkoztak a szatmári svábok

Nem csak az ittmaradtak találkoztak az elszármazottakkal, de a magyarországi svábok is bekapcsolódtak a rendezvénybe.

Szombaton, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában pop-rock koncerttel kezdődött az idei Szatmári Svábtalálkozó, vasárnap pedig különleges helyszínen, a vállaji római-katolikus remplomban folytatódott az esemény, ahol Nm. és Ft. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye főpásztora és Schupler Tibor celebráltak szentmisét. A magyar-román határtól menet indult a fő helyszín, Csanálos központja felé - az ünnepi menetet fúvószenekarok és népviseletbe öltözött kultúrcsoportok vezették.

A csanálosi római-katolikus templom falára került az az emléktábla, amelyet ezt követően avattak fel - a svábok betelepítését követően 55 évig a településen szolgáló első plébános, Johann Holzer emlékére. A pap tevékenységét Ovidiu Gantz, az NDF parlamenti képviselője és Helmut Berner, a Szatmári Svábok Egyesületének elnöke méltatták, vázolták fel. A kulturális előadást - amelyen nem kevesebb, mint 35 romániai és magyarországi sváb kultúrcsoport, fúvószenekar lépett fel - Mellau József csanálosi és Vilmos István, vállaji polgármesterek nyitották meg.

Beszéltek még: Johann Forstenheizler, az NDF regionális elnöke, Helmut Berner és Ovodiu Gantz. A rendezvényen jelen voltak a szatmári ukrán kisebbség és a zsidó hitközség vezetői, valamint Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.


A határátkelőn keresztül vonult a menet
A határátkelőn keresztül vonult a menet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: