2007-07-28 15:29:02• hírek • Szatmar.ro

Újabb gorillamészárlás Kongóban

Gorillak Három nőstény és egy hím hegyi gorilla agyonlőtt tetemére bukkantak a kongói Nemzeti Parkban.
Veszélyben az utolsó hegyi gorillák. én a kongói Virunga Nemzeti Parkban - közölte a Környezetvédelmi Világszervezet (WWF). Fél év alatt összesen 7 hegyi gorillát öltek meg a vadon élő 700-ból. Egy ilyen kis populáció számára ez a pusztulás hatalmas veszteséget jelent.

  altorigcpgoma3

A holttesteket járőrözésük során a parkőrök találták meg a nemzeti park déli részén. A gorillákkal lőfegyverek végeztek, a tettes személye és az indok egyelőre ismeretlen.

A négy gorilla ahhoz, a kutatók által Rugendo-nak nevezett 12 fős gorillacsoporthoz tartozott, amely a nemzeti park turisták által gyakran látogatott részén él. A gorillanéző szafaritúrák révén ez a gorillacsoport jelentősen hozzájárul az itt élő bennszülött lakosság megélhetéséhez. A csoport hat tagját azóta már látták az élőhelyükön, de egy anya és újszülöttje még nem került elő.

Az elejtett négyes egyetlen hím áldozata töltötte be az alfa-hím szerepét a csoportban. Az alfa hím a csoport rangidős hímje, összetartja, irányítja a kis közösséget, távollétében a csoport fennmaradása is veszélybe kerül.

A mészárlás nyomán a parkőrség és a megerősítésükre kirendelt katonai egységek 24 órás járőrszolgálatot tartanak, a nemzeti park területén számos ellenőrzőpontot állítottak fel.

Nem ez az első ilyen eset a térségben. Az év elején két hím gorilla holttestére bukkantak a nemzeti parkban ugyanezen a területen. Egyikük kipreparált bundáját egy közeli kormányellenes lázadótábor latrinájában találták meg a kormány katonái. Májusban egy nőstény gorillát sebeztek halálra az orvvadászok. Újszülöttjét most a nemzeti park munkatársai gondozzák.

"Két hónapja még az ugandai Bwindi Nemzeti Park gorillapopulációjának növekedését ünnepeltük", mondta Dr. Kwame Koranteng a WWF Kelet-Afrikai programjának vezetője. "Hét hónap alatt 7 meggyilkolt gorilla elborzasztó statisztika. Ennek véget kell vetni!"

A Nemzetközi Gorillavédelmi Programot (IGCP) 1991-ben hívta életre a WWF, a Fauna & Flora International és az African Wildlife International Foundation, a Ruanda, Uganda és Kongó területén élő hegyi gorilla állomány megmentéséért.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: