2013-09-10 15:45:16• hírek • Kocsis Zoltán

Takarítás és közkút – minimális segítség a senki földje lakóinak

Terepszemlét tartottak a Ion Ghica utcában található gettóban a szatmárnémeti önkormányzat ás a prefektúra képviselői. A jogilag légüres térben lévő hatóságiak megegyeztek abban, hogy nem tudnak mit tenni. Dan Babut önszervezésre szólította fel az ott lakókat.

Tincu Iuliana hónapok óta tartó panaszözöne valamint a Szatmár.ro múlt heti cikke után szeptember 10-én, kedden a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Prefektúra és a helyi rendőrség képviselői terepszemlét tartottak a Ioan Ghica utca 1. számú tömbháza körül. A küldöttség vezetője Dan Babut városmenedzser volt, aki a lakóknak és a sajtó képviselőinek is elmondta: mivel sem a terület, sem a tömbház nem a polgármesteri hivatal tulajdona, így az önkormányzat mozgástere jogilag igencsak szűk. Magyarán: nem tehetnek semmit!

Mivel az ott lakók túlnyomó többségének semmilyen szerződése nincs, így nincs szerződésük a közterület-fenntartó vállalattal sem. Márpedig anélkül a Florisal nem szállíthatja el a szemetet. A tömbházban 120 darab 3x3 méteres lyuk van, többségük teljesen üres vagy arasznyi szemét van bennük. Utóbbiakban hajléktalanok húzzák meg magukat. Az ott lakók közül alig 10-15 személynek van szerződése - a többiek illegálisan tartózkodnak ott. Ki lehetne őket telepíteni, ám ehhez a tulajdonosnak kellene lépnie. Az épület és a terület tulajdonviszonya viszont tisztázatlan. Marcela Papici alpolgármester a Szatmár.ro-nak nyilatkozva a múlt héten azt mondta, hiába is próbálják felvenni a kapcsolatot azzal a bukaresti céggel, amely az egykori IPL-gyár felszámolását intézi. A két tömbház ugyanis az egykori bútorgyáré volt, itt laktak a munkások. Az üzem 2001-ben végleg bezárta kapuit, a lakásokat az egykori munkásoknak adta, akik közül aztán legtöbben magára hagyták az egyre ijesztőbb körülmények közé süllyedő ingatlant. Velük ellentétben Tincu Iuliana 2001-ben 40 millió lejért vásárolta meg a kis lyukat, amelyben se víz, se gáz, se áram, se kanalizálás. Fiziológiai szükségleteit mindenki vödrökben intézi, majd dobja ki az ablakon, akárcsak a többi szemetet.

„A tavaly egyszer már kitisztítottuk a tömbház környékét. Nem tehetjük meg ezt minden hónapban, mivel nem a mi területünk. De nem csak jogilag, hanem morálisan is aggályos a dolog, figyelembe véve, hogy az itt lakók semmit sem tesznek saját maguk jobb életkörülményeikért", jelentette ki Babut. Szavait igazolni látszik, hogy ötven méterrel távolabb ott áll a Florisal hulladékgyűjtő ketrece - lenne tehát hová elvinni a szemetet.

„Ez teljesen más helyzet, mint az Ostrovuluion tapasztalt. Ott a tömbház a polgármesteri hivatal tulajdonában van. Megteremtettük a minimális körülményeket, ám az ott élőknek szerződéseik vannak. Amennyiben nem fizetik a lakbért vagy a számlákat, akkor kiköltöztetjük őket", magyarázta Babut. „Itt azonban tulajdonos nélkül szerződések sincsenek. Egyszerűen cselekvésképtelen a polgármesteri hivatal", tette hozzá a városmenedzser.

„Azt mondják, nem kaphatok szociális lakást, amíg nevemen van egy másik ingatlan. Én lemondok erről az ingatlanról, legyen az államé, a polgármesteri hivatalé, a megyei tanácsé vagy a polgármesteré, nem érdekel. Csak tudjak innen elszabadulni valahová", mondja a 71 éves Tincu Iuliana. „Ha sehol sem lakhatok, akkor hova menjek? Kötök én szerződést, de mondják meg, kivel kössem meg", panaszolja egy fiatal roma férfi.

Babut ígéretet tett, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy egy ivókutat vagy egy nyilvános csapot állítsanak fel a tömbház közelében, közterületen - akár annak kockáztatásával, hogy az önkormányzat számlájára azok is használni fogják a vizet, akinek erre nincs igazából szükségük. Babut felszólította az ott lakókat, hogy jövő szerda délelőttre szervezzenek meg egy nagytakarítást. A polgármesteri hivatal biztosítja majd az eszközöket és a Florisal el is szállítja majd az összegyűjtött hulladékot - csak legyen, ki összeszedje.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: