2009-12-05 13:48:22• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tájkép elnökválasztás előtt

"Csata" előtti tájképre hasonlított szombaton, az elnökválasztások előtti kampánycsend napján Bukarest, ahol hatalmas plakátokról és utcákat átívelő transzparensekről tekint le az "ütközet" két szereplője, Traian Basescu és Mircea Geoana.

Nehéz felmérni, hogy a lakosság mennyire izgatott a vasárnapi második forduló előtt, a nagyvárosban másként látják a dolgokat, mint vidéken. Ez például abban is megnyilvánul, hogy a falvakban hagyományosan nagyobb a részvételi arány, mint a kőrengetegben.

Tény, hogy a média az elmúlt hetekben mindent megtett a kedélyek felkavarásért. Ezért is szokatlan, hogy szombaton a hírtelevíziók stúdióiban nem ordítoztak egymással a beszélgető műsorok pártos résztvevői, mint ahogyan azt egészen péntek éjfélig tették. Az, aki a képernyők előtt töltötte estéit, és netán éppen ezek a műsorok szögezték oda a székéhez, az a "hazudik" szót hallotta a leggyakrabban.

A biztos szavazók valóban biztosak a dolgukban, érdekeik vagy pártszimpátiájuk már előre meghatározza voksukat. A bizonytalanok azonban nehezen dönthetik majd el, hogy a sok-sok állítás közül melyik az igaz és melyik a hamis. Nagyvárosi ember szájából egyre gyakrabban hallani azt a véleményt, miszerint mindegyik fél "megéri a pénzét", az egyik mindig csak a másik korrupciójáról és érdekcsoportjáról beszél, a magáéról hallgat.

Nem tudni, hogy a több mint 18 millió szavazásra jogosult állampolgár közül hányan járulnak majd az urnák elé. A két héttel ezelőtti első fordulóban, amikor még tucatnyi jelölt versengett, a választók 53,52 százaléka érezte szükségét annak, hogy állást foglaljon. Az elmúlt évek tapasztalata azonban azt mutatja, hogy a második fordulóra az emberek egy része kifárad, és hajlamos otthon maradni.

Tartalmi kérdésekről nem tudott mélyrehatóan tájékozódni az elmúlt hetekben az egyszerű halandó, hiszen a gazdasági válságkezelés módszertanához nem mindenki ért. Kell-e emelni vagy csökkenteni az áfát, meg kell-e változtatni az egységes adókulcsot, van-e pénz a leszakadók szociális megsegítésére, avagy a megszorítások jelentik az üdvözülést?

Ezek a kérdések okoznak fejtörést a román ember számára. Döntését azonban sokkal inkább befolyásolja, hogy a második mandátumáért induló Basescu államfő keresetlen, de sokak számára megnyerő stílusa, avagy a szociáldemokrata Geoana kellemes modora, elmélyültséget sejtető hanghordozása rokonszenvesebb-e számára.

Még abból sem lehet mérvadó következtetéseket levonni, hogy a csütörtök esti nagy televíziós vita után milyen benyomás maradhatott az állampolgárban. Hogyan gondolkodik a moldovai falu hentese, a lovas szekéren bandukoló fuvaros, Ioana néni a piacon, Radu, a taxisofőr vagy az amerikai leányvállalatnál alkalmazásban álló román szoftveres? Egy televíziós riportban valahol, egy eldugott településen kérdezgettek az embereket: tudják-e kik indulnak a választáson? "Valami Mircea" - válaszolt az egyik. "Meg Balcescu" - mondta egy másik, de szomszédja kijavította: "Te, az Basescu!".

A román állampolgárok számára vagy túl sok vagy túl kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hangzavaros médiavilágban tisztán lásson és tisztán halljon. Amúgy az emberek már kezdik megszokni, hogy évek óta kampány van Romániában. Az utóbbi két évben túlságosan is sokszor szólították őket az urnákhoz: kétszer európai parlamenti, egyszer helyhatósági, egy másik alkalommal pedig országos parlamenti képviselőket kellett választaniuk, s két népszavazáson is kikérték a véleményüket.


Holnap dől el ki lesz Románia új elnöke.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: