2009-10-02 15:14:19• hírek • Szatmár.ro

Tájházat avattak Avasújvárosban

Péntek délelőtt avatták fel az avasújvárosi tájházat, amely a  megyei tanács és a megyei múzeum együttműködése révén jött létre: a létesítmény a turci után a második a megyében, a következőt Avasújfaluban fogják felavatni.

A helyi tanács nevében Büte Pál üdvözölte a megjelenteket, köztük Kelemen Hunort, az RMDSZ államelnökjelöltjét, Csehi Árpád megyei tanácselnököt, Radu Giurcă prefektust, Günthner Tibor szenátort, Erdei D. István parlamenti képviselőt. Csehi Árpád beszédében elmondta: a megyei tanács aktivitásának szerves része a a néphagyományok megőrzése , amelynek egyik eleme az avasújvárosi tájház, amelynek ötlete még Szabó István volt elnöktől származik.

Radu Giurcă prefektus a megyében élő népek identitásának megőrzése szempontjából tartja fontosnak a hasonló létesítményeket.

- Identitásunk megőrzése szempontjából nagyon fontos a tárgyi emlékek megőrzése, de ez ugyanolyan lényeges eleme a megmaradásunknak is - kezdte beszédét Kelemen Hunor államelnökjelölt. - Amikor a magyar identitásról beszélünk, természetesen mások identitására is gondolunk, hiszen a huszonegyedik században már mindannyian tudjuk: akkor leszünk erősek, és szabadok, ha a mellettünk élő nép is erős és szabad.

Kelemen dícsérte a Megyei Tanács és a Megyei Múzeum közötti együttműködést, amely - mondta el - tíz évvel ezelőtt (amikor államtitkár volt) is példás volt.

Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Múzeum igazgatója a két intézmény közötti együttműóködésről beszélt, Muzsnay Árpád, a megyei tanács kulturális bizottságának elnöke a fiatalok figyelmét hívta fel a múlt értékeinek a tiszteletére, Viorel Ciubotă megyei múzeumigazgató több érdekességet megemlített Avasújváros múltjából. A helyi gyerekek és fiatalok műsora után az avatószalagot Csehi Árpád, a Giurca prefektus és Kelemen Hunor vágták át.


Kelemen Hunor belülről is megtekintette a tájházat
Kelemen Hunor belülről is megtekintette a tájházat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: