2011-11-18 08:51:06• hírek • Póti Orsolya

Mutterland Wort: kiállítás egy bukovinai származású költőnőről

Rose Auslander, a bukovinai származású zsidó költőnő életútját és munkásságát mutatja be az a kiállítás, amely november 17-én nyílt a Szatmár Megyei Múzeum művészeti részlegén, a Vécsey-házban. Az érdeklődők három hétig látogathatják a fényképek és versek sokaságából álló tárlatot.

A bukovinai költőnőre 1977-től, 10 évvel halála előtt kezdtek felfigyelni Németországban. Színes életútját és irodalmi tevékenységét egy vándorkiállítás, a „Mutterland Wort" őrizte meg, amely idén Romániába is elérkezett. A Rose Auslander Alapítvány vezetője által fényképekből, versekből és életrajzi adatokból összeállított tárlat Németországban látott napvilágot, és sikerült ismertté és elismertté tennie a költőnőt.

A név hallatára bizonyára sokan felteszik a kérdést: de ki is ez a Rose Auslander és mi köze Romániához, sőt Szatmárnémetihez? A kiállításból mindez kiderül, mint ahogyan a megnyitón megtudtuk azt is, hogy a költőnő édesanyja - Kathie Etie Rifke Binder - itt, a mi városunkban hunyt el és a szatmári zsidó temetőben nyugszik.

A kiállításmegnyitón Johann Forstenheizler, a Szatmár Megyei Német Demokrata Fórum elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívottakat, majd Décsei Miklós, a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke vette át a szót.

Décsei örömét fejezte ki az iránt, hogy a kiállítás egy nagyszerű személy életútját tárja elénk; olyanét, aki szerette szülőföldjét, de mégis harcolt azért, hogy olyan nyelvterületen éljen, ahol anyanyelvén alkothat.

A beszédeket szavalatok váltották, majd Helmut Braun, a Rose Auslander Alapítvány elnöke egy német nyelvű előadással zárta a megnyitót. Braun Auslander életútjáról, írói tehetségéről, viharos párkapcsolatairól és anyjához fűződő szeretetéről, valamint utazásairól mesélt. Elmondta, Rose hat hétig tartózkodott Szatmárnémetiben, azután Bukarestbe, majd Konstancára vitte útja, ahol felvehette a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő barátaival. Számára az írás nem csak az életet, hanem a túlélést is jelentette, hiszen csak verseiben tudta megörökíteni a száműzetés keservét, hazája elvesztését, azaz élete történetét. Verseiből több kötetet is kiadtak, és a 20. század egyik legnagyobb bukovinai német nyelven író költőjeként tartják számon.

Helmut Braun a szatmár.ro-nak elmondta, az alapítvány és a kiállítás által az elmúlt évek során sikerült Rose Auslandert a németországi irodalomolvasókkal is megismertetni és megszerettetni. Annak ellenére, hogy a költőnő néhány évet Düsseldorfban töltött és ott is halt meg, kevesen ismerték.

"A kiállítás első alkalommal 1977-ben nyílt meg Düsseldorfban, és azóta bejárta szinte az egész német nyelvterületet. Úgy gondoltuk, fontos, hogy a Romániában élőkkel is megismertessük a költőnőt, ezért a Temesvári Német Kulturális Központ segítségével első alkalommal Temesváron, most pedig Szatmáron szerveztük meg kiállítást. Három hét múlva, a következő állomás Bukarest lesz." - magyarázta Braun. 

A rendezvényt a Szatmár megyei Német Demokrata Fórum, a Külkapcsolatokért Felelős Intézet (IFA), a Temesvári Német Kulturális Központ, a Rose Auslander Alapítvány és a Szatmári Zsidó Hitközség szervezte.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: