2011-02-07 21:27:54• hírek • Szatmár.ro

Tájékoztatták a gazdákat

Szatmárhegyen a pályázatokról és a támogatásokról tárgyaltak az illetékesek a gazdálkodókkal hétfőn.

A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség (APDRP) osztályvezetője, Magyar Lóránd kezdte a beszámolót a szatmárhegyi kultúrotthonban egybegyűlt körülbelül 40 résztvevő számára. Magyar felsorolta az EU által 2013-ig Romániának, mezőgazdaság- és vidékfejlesztésre juttatandó összegeket és a pályázati lehetőségeket. Ezután kötetlen beszélgetés formájában minden egyes felszólaló esetében javaslatokkal segített: akadt, aki 50 méhcsaládjára, volt, aki gépvásárlásra, volt, aki fiatal gazdák vidéki megtelepedésére szeretne pályázati támogatást felvenni.

Egy azonban közös volt: szinte minden esetben problémák voltak a földtulajdonnal - az átíratással, a birtoklevéllel, illetve a jelenlegi tulajdonos életkorával. A 62 évnél idősebb gazdálkodóknak a szakember azt javasolta, hogy írassák át gyermekeik nevére a földterületet és az állatokat. Olyan hozzászóló is volt, aki földvásárlásra szeretett volna úniós pénzt elnyerni, erre azonban a szabályok szerint nincs lehetőség. Magyar kiemelte: az általa képviselt intézmény bármikor ad tanácsokat az érdekelteknek.

Az APIA erdődi képviselői a közelgő 2011-es területalapú támogatásigénylési időszakról számoltak be a szatmárhegyi mezőgazdasági termelőknek. Újdonságnak számít az, hogy idén minden egyes kérvényt számítógépes rendszeren keresztül kell majd benyújtani, és a parcellaazopnosítás is digitálisan lesz megoldva.


Tájékoztatást kaptak a pályázási lehetőségekről
Tájékoztatást kaptak a pályázási lehetőségekről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: