2012-06-10 15:57:44• hírek • Kocsis Zoltán

Tahiti a legjobb, indulhat Brazíliában

fotó: fifa.com
fotó: fifa.com
Tahiti válogatottja a 179. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legújabb világranglistáján. A FIFA 206 tagországgal rendelkezik.

Túlzás nélkül állítható, hogy a nemzetközi labdarúgás ezekben a hetekben a Lengyelországban és Ukrajnában zajló Európa-bajnokságra figyel. Csak kevesen tudják, hogy az elmúlt hetekben egy másik kontinenstorna is zajlott, Európától több ezer kilométernyire, Óceániában.

Az Salamon-szigeteken megrendezett Óceániai Nemzetek Kupáján két négyes csoportban csaptak össze a csapatok, majd az egyenes kieséses szakasz után játszották a két döntőt. Hatalmas meglepetésre a térség egyedüli, profikból álló válogatottja, Új-Zéland az elődöntőben 2-0-ra kikapott Új-Kaledóniától, így nem jutott a fináléba. Ott Tahiti Steevy Chong Hue góljával 1-0-ra legyőzte Új-Kaledóniát és története során először megnyerte a tornát. Ez egyben azt jelenti, hogy Tahiti jövő nyáron részt vehet a Brazíliában megrendezendő Konföderációs Kupán.

Tahiti válogatottjában egyetlen európai légiós szerepel: a döntőben gólt szerző 22 éves csatár a belga harmadik osztályban szereplő Bleid együttesében keresi a kenyerét. A sikerből hatalmas részt vállaltak a Tehau fivérek is, hisz Lorenzo 5, Alvin 3, Jonathan 3, Teaonui pedig 2 gólt szerzett.

Óceánia legjobbjai, Tahiti fotó: fifa.com

A jövő évi Konföderációs kupán Tahiti mellett részt vesz a házigazda Brazília, a világbajnok Spanyolország, a Dél-Amerika-bajnok Uruguay, az ázsiai bajnok Japán és Észak- és Közép-Amerika bajnoka Mexikó. Kvalifikálja magát továbbá az idei Európa-bajnokság győztese (amennyiben ez a spanyol válogatott lesz, akkor a döntős) valamint a jövő februári Afrikai Nemzetek Kupájának győztese. Ez lesz az első alkalom, hogy Óceániát nem  Új-Zéland vagy az időközben az ázsiai kontinentális szövetségbe "átigazoló" Ausztrália képviseli a tornán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: