2016-04-12 10:19:06• hírek • MTI

Tagadja a holokausztot, feljelentették

Holokauszttagadásért jelentette fel az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) a román legfőbb ügyésznél Vasile Zarnescu állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet, aki múlt héten megjelent könyvében a "világtörténelem legnagyobb hazugságának" nevezte a holokausztot - közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál.

A "Holokauszt - ördögi rémmese" című vaskos, csaknem ezer oldalas könyvet 99,5 lejért forgalmazza a rangos bukaresti Mihai Eminescu könyvesbolt, és interneten is rendelhető. A borítón látható fotón Zarnescu a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyenruhájában mutatkozik.

Az MCA a vádhatósághoz intézett levélben felhívta a figyelmet, hogy mind a DacoRomana kiadó, mind a Mihai Eminescu könyvesbolt fenntartás nélkül közreműködött egy olyan könyv megjelentetésében és forgalmazásában, amely "tagadja a Holokauszt hatmillió áldozatának - köztük másfélmillió gyermeknek - a létezését és halálát, gúnyt űzve mind az áldozatok hozzátartozóiból, mind a túlélőkből".

A legfőbb ügyészhez intézett levél külön felhívja a figyelmet arra a körülményre, hogy Zarnescu a SRI tartalékos tisztjeként írja alá írásait. A Justitiarul.ro honlapon publikált önéletrajz szerint a 67 éves szociológus végzettségű Zarnescu 1991-től 2002-es leszereléséig volt a román hírszerzés tisztje, majd a Románok Nemzeti Egységpártjában (PUNR) és a Nagy-Románia Pártban politizált.

Romániában 2002 óta büntetik a holokauszt tagadását. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint a holokauszt következményeinek "nyilvánvaló minimalizálásáért" is hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság jár.

A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidónak az 1941-44-es időszakban történt legyilkolásáért.

Egy tavalyi felmérés szerint Romániában a felnőtt lakosság kétharmada hallott a holokausztról, többségük pedig a "zsidók németek általi kiirtását" érti alatta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: