2012-07-11 12:19:37• hírek • Póti Orsolya

Tábor táncházvezetőknek, pedagógusoknak

Augusztus 12-19. között szervezi meg második alkalommal a Táncházvezetők Táborát a MADISZ. Az érdeklődők napi hét órás elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt.

A szervezők várják olyan elhívatott vidéki pedagógusok - óvónők és bácsik, tanítónők és tanítók - jelentkezését, akik falujukban megszerveznék az „Aprók Tánchát", azaz a gyermek-tánctanítást. Az „Aprók Tánca" táncház vezetőinek a népzene és néprajz világába történő beavatáshoz nagy segítséget nyújtanak az oktatók, akik megtanítják nekik az énekes, hangszeres, népi játékokat, a gyermekjátékdalok, a serdülő gyermekek és fiatal lányok életéhez kapcsolódó karikázást, valamint olyan gyerekjátékokat melyekben az ének és a tánc, a szöveg és a szerepjátszás szerves egység.

A magyar néptánckincsben való eligazodáshoz a leendő „Aprók Tánca" Táncházak vezetőit az oktatók megismertetik a tánctípusokkal és táncdialektusokkal. A szakirodalomnak megfelelően mindhárom csoport: régi stílusú, új stílusú és idegen eredetű táncok megismertetésével foglalkoznak az oktatók.

Az érdeklődők napi hét órás elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt. A tábor ideje alatt a résztvevők átfogó képet kapnak a tánc adta lehetőségekről (népmese feldolgozása, játéktípusok feldolgozása valamint a szabad táncformálás irányítása) és áttekintést kaphatnak néprajzi értelemben hagyományos ünnepekről.

„Szeretnénk Szatmár megyében életre kelteni a gyermek-táncház mozgalmat és elősegíteni a vidéki „Aprók Tánca" néptáncalkalmak létrejöttét azáltal, hogy a táborban lehetséges oktatókat képzünk - nyilatkozta Ilonczai Annamária. - Rendezvényeink (Táncház,  XIV. Kézműves és néptánc-tábor, VI. Folknap) életre hívó alapgondolata az volt, hogy legyenek olyan gyermek és ifjúsági rendezvények, ahol elsajátítható a néptánc, ahol kamatoztatható a tudás és ahol megmutatható ez a tudás. A legnagyobb eredmény az lenne, ha szaporodnának a néptáncos alkalmak, Táncházak" - magyarázta a MADISZ társelnöke.

A táborhoz jelentkezés útján lehet csatlakozni. Nem előfeltétel a táncházvezetés. Azok a fiatalok (pedagógusok) vehetnek részt a táborban, akiket a helyi közösség alkalmasnak tart és ajánl táncházvezető képzésre.

Bővebb felvilágosítást az alábbi elérhetőségeken kaphatnak délután 18.00 és 21.00 órák között személyesen és a 0261-710-810 telefonszámon, valamint az alábbi címen madisz90@gmail.com.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: