2016-12-13 15:51:35• hírek • Szatmár.ro

Táblákat, tükröket és gyalogátkelőket kérnek az olvasók

Egy olvasónk szerint alakítani kellene a Kálvin-téri jelzőlámpa beállításán.

A Szatmár.ro és az Auto Check Center (ACC) szervizhálózat közös akciójának keretében bárki javaslatot tehet Szatmárnémeti közlekedésének módosítására. Ezeket a közlekedésbiztonsági szakemberek is látni fogják, a legátgondoltabb ötleteket pedig gyakorlatba is ültetik! A javaslatokért mindenki kisebb ajándékot kap, és hetente egy-egy nagyobb meglepetést is kisorsolunk!

A javaslatok nem csak a Szatmár.ro-n jelennek meg, hanem a legjobb és megvalósítható ötleteket gyakorlatba is fogják ültetni - erről Maskulik Csaba, Szatmárnémeti Közlekedésbiztonsági Bizottságának a tagja biztosította hírportálunkat.

Ha lassan megőrülsz a közlekedésben tapasztalt furcsaságoktól, most kiengedheted a gőzt: írd meg nekünk konkrét javaslatodat és segíts, hogy mindenki számára jobb, gördülékenyebb és ezáltal biztonságosabb legyen a közlekedés Szatmárnémetiben!

A javaslatokat a szatmar@szatmar.ro email címre várjuk. Akciónk három héten keresztül tart, a hét folyamán beérkezett javaslatokat jövő szerdán tesszük majd közzé, és ekkor hirdetjük ki a hét nyertesét is. Ne feledd, minden javaslatot tevőt egy-egy kisebb ACC-s ajándékkal jutalmazunk, szerdánként pedig egy nagyobb ajándékcsomag talál majd gazdára!

Az akciónk ezen a héten szerdán zárul. A javaslatokat beküldőket a harmadik héten ACC-s jégkaparóval jutalmazzuk, és három szerencsés beküldő egy-egy asztali naptárat és egy-egy asztali fenyő alakú dekorációt nyer.

Következzenek az újabb javaslatok!


Nagy Zsolt javaslata:

A Hildegárda templomnál, a templom előtti parknak a templommal szembeni oldalán, a szobor háta mögött (Paris utca), a jelenleg kaotikus parkolást valahogy szabályozni kellene. Legegyszerűbben a parkolóhelyek felfestésével lehetne.


Balogh Róbert javaslatai:

1. Az Astronautilor utca és Muncii sugárút kereszteződésébe javasolnám zebrák felfestését abból az okból kifolyólag hogy a közelben az Avram Iancu Gimnázium és a környékről érkező gyerekek (szülőkkel eggyütt) nehézségek közepette tudnak áthaladni az autóforgalom miatt. Illetve nagy a balesetveszély, lásd minden hónapban van baleset ebben a kereszteződésben. Illetve javasolnám a sebességkorlátozást a kereszteződésben valamilyen formában, mert a Stop-táblát sokan nem veszik figyelembe.

2. Az Astronauților utca és a Sanatatii sugárút kereszteződésébe javasolnám zebrák felfestését a gyalogosok megóvása, illetve sebességkorlátozás érdekében.

3. A Sanatatii-n több helyen ha lehetséges forgalomlassítót (fekvőrendőrt) elhelyezni. Indokásnak említeném, hogy amióta tilos a parkolás az utcában az autósok 99%-a a megengedett sebességet meghaladva szó szerint száguldoznak (videókkal is bizonyíthatom), veszélyeztetve főképp a templom parkjában játszadozó gyermekeket, biciklistákat.


Seik-Viland József javaslata:

Az észlelt probléma helye: Closca sugárút, görögkatolikus templom előtti tér. Az észlelt probléma leírása: Ha az illető teret körbe lezárnák megfelelő korláttal, hogy a rendőrségi szolgálaton kívul mások ne tudjanak keresztbe-kasba autózni a lámpánál várakozó autók között. Ugyanis nem egy esetben történt meg, hogy különösen télen bizony alig kerülték el az ütközést a szabályosan várakozó vagy éppen a Closcaról a lámpa felé szabályosan közlekedő járművekkel. Mivel szerintem az első a két forgalmi irányt összekötő letérőig maximum 300 méter van, ennyiért kár a magad és mások biztonságát veszélyeztetni.


Magyar Sándor javaslata:

Szerintem egyirányúsítani kellene a forgalmat a múzeumtól, körbe a nagy parkon, és vissza a római katolikus templom mellet az 1 december 1918 utcán vissza a Vasile Lucaciu utcába, egészen a múzeumig. Legtöbben a főtéren parkolnak és így több hely lenne parkolni is. A városok nagy százalékánál, legalábbis ahol én jártam, a központok mind egyirányúak.


Doloczki István javaslatai:

1. Ravensburg és "nevenincs" utcák kereszteződése, azaz kihajtás a Megyei Kórház és a Károlyi úti tömbházak közötti udvarból:
Sajnos annyira zsúfolt itt minden, hogy alig lehet észrevenni, hogy az egyik garázs után ott egy út, amelynek ráadásul elsőbbsége is van. A helyzetet tetőzi, hogy a tömbház és a parkoló autók miatt alig lehet észrevenni a figyelmeztető táblát, ami ráadásul nagyon messze is van az úttestől (nagyon sok ilyen tábla van nálunk...). Mikor erre járok már nagyon is jól tudom, hogy merre kell keresni a táblát és ezt a kereszteződést, de még így is alig vettem észre legutóbb sötétedés után.
A javaslatom az lenne, hogy akár egy fél parkolóhelynyit lecsípve nyúljon be a parkoló autók széléig egy kis földsáv/elkerített rész/járda/stb. bármi ami jelezné, hogy hol van a parkoló határa illetve aminek a szélére (gyakorlatilag majdnem a mostani úttest közepébe) lehetne helyezni az elsőbbségadási táblát. Ha pedig a garázsoknak maradniuk kell, akkor az út túloldalára egy panoráma tükör elhelyezésre sokat segítene a kórház felől jövők észlelésében.

2. Kálvin téri jelzőlámpa: a Iuliu Maniu utcán és a Láncos templom mellől indulóknak egyszerre van szabad utuk. Ez sokszor okoz veszélyes és bosszús helyzeteket, mivel a Mall elől a Zárda templom felé igyekvők nem mindig veszik figyelembe, hogy a szemből jövőknek elsőbbségük van. Továbbá csúcsforgalomban azért is nagy a torlódás a Iuliu Maniu utcában, mert a Láncos templom mellől sokan a piac/híd felé tartanak, így a Mall előtt gyakorlatilag alig ürül a sor. Sokszor jobban megéri elmenni a postáig, majd vissza a vívóterem felé és a Zárdánál jobbra, azaz megkerülni a Református Gimnáziumot, mint állni a sorban arra várva, hogy balra térhessek.
A tavalyi karácsonyi vásár alkalmával egy hónap erejéig minden egyes iránynak külön - külön volt szabad útja, ami érzésem szerint sokkal gördülékenyebbé tette az ottani közlekedést (és biztonságosabbá!). Szerintem ez továbbra is sokat javítana.
(Szerintem körforgalom ide nem jönne jól, mivel csúcsidőben gyalogos is rengeteg van, egymást érik, így alig-alig haladna a forgalom.)

3. Akárcsak az Astronauților és Muncii utcák kereszteződése, a Cosbuc és Crasna utcák találkozása is viszonylag gyakori balesetek helyszíne. Az autókban ülőknek ritkán esik bajuk, de ilyenkor rendszerint 1-1 autó a járdán köt ki és sajnos nem egy és nem két eset volt már kedves városunkban, amikor az éppen arra járókkal a legrosszabb történt.

4. A Crasna utca 2. szám alatt, egy régi, talán már nem is használt kábelről már igencsak le akar esni egy korhadt, de vaskos fadarab. Az ott parkoló autókban és a járókelőkben is kárt tehet.

5. Párizs és Máramaros utcák találkozása: itt egy megtermett villanyoszlop igencsak belóg a kereszteződésbe. Tudtommal baleset emiatt még nem volt, de szerintem meglephet 1-2 sofőrt jobbrafordulásnál. Viszont ha pár házzal lejjebb, ugyancsak a Máramaros utcában, pusztán a kilátás kedvéért el lett távolítva egy hasonló oszlop, akkor talán ezt is arrébb lehetne tenni pár métert.



6. Petru Maior és Máramaros utcák kereszteződése: a kis utcából egyik irányba annyira rossz a kilátás, hogy nappal minden egyes kihajtás egy nagy lutri. Fa, oszlop, egy sűrű bokor és a parkoló autók miatt se lehet látni semmit. Egy panoráma tükör sokat segítene itt is.



7. Coica ötlet ide vagy oda, szerintem igenis lehetséges lenne és sokat javítana a Burgya sarok - George Boitor park közötti rész négysávosítása. Rengeteg példa van külföldön és belföldön is, ahol a mostani sávoktól sokkal keskenyebbeken is zavartalanul megy a forgalom. Pl. Temesváron az Opera tér sarkánál a Republicii utca egyirányú és 2 szűk sávból áll (buszok is járnak ott és még bicikli sáv is van...)

8. Ha valamilyen oknál fogva nem jönne létre a Károlyi út és a Golescu hídi Lidl-s körforgalom, illetve nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, javasolnám, hogy maradjon a mostani forgalmi rend. Sokkal jobb mint régen.


Ilyés András javaslata:

A javaslatom a régi központ körforgalma egy részének, pontosan a könyvtár melletti rész szabályainak visszaállítása a régi (2012) formájába. A körforgalom belső sávjában (a virágosok mellett) elhaladva az autósok 99%-a a könyvtár előtt át akar sorolni jobbra, mert vagy a Cuza Voda utcán akar tovább haladni, vagy a Nagytemplom előtti külső sávban. A Fehér Ház felől érkezők "Cedeaza Trecerea" tábláját felfüggesztve mindenki behajt a körforgalomba, lezserül és nem érdeklik azok, akik elsőbbségre jogosulva a körforgalomban haladva, át akarnak sorolni jobbra. Ezt vagy a gyalogátkelőn, vagy a folytonos vonalon lehet megtenni (ha valaki beenged), amiken keresztül amúgy nem szabályszerű sávot váltani. Így van egy körforgalom-rész - csak nálunk -, ahol a körforgalomban haladók meg kell álljanak és elengedjék a Fehér Ház felőlieket, mert nekik kivették a "Cedeaza" táblát. Nonszensz.


Sárvári Tibor javaslatai:

1. A Decebal hídra felmenni a Lucian Blaga sugárútról reggelente egy rémálom. Ami legjobban feltartja a jobbra, a hídra kanyarodó forgalmat,  azok a jobb sávon a híd lábánál megálló autóbuszok. Egy plusz ráfordítással ezt a buszmegállót fél sávval kijjebb lehetne költöztetni. Így mindkét sávon akadálytalanul rá lehetne fordulni a hídra, nem kellene állandóan megvárni amíg a buszok elindulnak. Mert hiába a folytonos zöld lámpajelzés a jobb sávon, a forgalom megáll az autóbuszok miatt. (Lásd csatolt kép)
Ugyanez a helyzet a Lucian Blaga sugárúton: ha megáll egy busz, megáll az egész forgalom.



2. Kálvin tér, jelzőlámpa. Évtizedek óta rossz a beállítás. A Iuliu Maniu felől balra kanyarodóknak nagyon nehéz haladni, mindig kötelező megvárni a szembe jövőket. A tavalyi Coica-féle karácsonyi vásár idején ezt egy időre megváltoztatták (igaz, az egyik utca le volt zárva), de aztán megint visszállt a jelenleg is rosszul működő beállítás. Az a beállítás abban a formában természetesen nem kivitelezhető úgy,  hogy mind a négy utca nyitva van, de a jelenlegi beállítás sürgős javításra szorul ahhoz, hogy a Iuliu Maniu felől ne legyen folyamatos fennakadás.

3. Parkolót kell csinálni az ócskapiac mellé. Jelenlegi javasolt hely: a régi cirkusz tér. Amúgy is, aki tud oda parkol, de a jelenlegi körülmények elviselhetetlenek. Figyelmükbe ajánlom hogy hétvégéken a legnagyobb közlekedési gond a piacok környékén van! Erre jó lenne nagyon odafigyelni, ugyanis még soká lesz az az idő amikor Szatmárnémetiben nem a piacok lesznek a leglátogatottabb helyek hétvégéken.


Szilágyi Márton javaslata:

A Prahova utcáról ahogy fordulunk jobbra az Aleea Milcov utcára, kétirányú a forgalom, de nagyon nehéz a közlekedés, mivel az első sávot az ott parkoló autók teljesen elfoglalják, sokszor bedugul és balasetveszélyes (koccanás, karcolás).
Megoldási javaslatok:
1. Megtiltani az autók parkolását a Prahova és az Aleea Milcov kereszteződésénel.
2. Egyirányúvá tenni, hogy ne lehessen jobbra fordulni az autósoknak a Prahova utcáról az Aleea Milcov utcára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: