2011-03-24 08:43:02• hírek • Szatmár.ro

TBC elleni világnap

A tébécés megbetegedések egyre gyakoribbak világszerte. A betegség elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet a TBC Világnapja, amelyet minden évben március 24-én tartanak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a Tuberkulózis (gümőkór, tbc, tüdőbaj) Világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.
Felfedezése óta a tébécés megbetegedések egyre gyakoribbak világ szerte. Szatmár megyében egy 2009-es felmérés szerint 109,4 megbetegedés jut százezer lakosra, amely szerint megyénk az országos átlagot meghaladja.

A tébécé korai diagnosztizálása rendkívül fontos ahhoz, hogy gyógyítani lehessen. Sokan félnek a kórházi kezeléstől, mert attól tartanak, hogy nem tudják majd kifizetni azt és a gyógyszereket, azonban a tébécé kezelése és a gyógyszerek mindenki számára ingyenesek, és azoknak sem kell fizetniük érte, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással. Ezt egyébként néhányan tudják, ők általában abbahagyják a kezelést, és a téli időszakban térnek vissza, utaltatják be magukat a kórházba, ahol ennivalót kapnak és fedél van a fejük felett.

Akiknél azonban többször is megszakad a kezelés, hatástalanná válhatnak a gyógyszerek, így a hat hónapos kezelés akár 18 hónapra is nyúlhat, az 1000-1200 lejes kezelés ára pedig 10-15 ezerre nő.


A Szatmárnémeti TBC kórház
A Szatmárnémeti TBC kórház


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: