2009-03-24 16:51:14• hírek • Balogh Anita

Ma van a TBC világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 24-én tartja a TBC elleni küzdelem világnapját. Ennek alkalmával a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság a Vöröskereszt önkénteseivel karöltve információs sátrat állított fel a Coposu sétányon.

Céljuk a lakosság tájékoztatása a betegség korai felismeréséről és a gyógyulás lehetőségéről. A közegészségügyi hatóság szakemberei ingyenes vérnyomás-vizsgálatot és a tüdő életkorát megállapító méréseket végeztek a járókelők körében.

Ugyanakkor szórólapok osztogatásával igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy az időben felismert betegség életet menthet.

Kiemelték, hogy aki a három legfőbb tünetet észleli magán - több mint három hete köhög különösebb ok nélkül, hirtelen veszített a súlyából és hajnali izzadásra ébred - minél előbb keresse fel háziorvosát vagy a legközelebbi tüdőgondozót.

A TBC kezelése mindenki számára ingyenes, még az egészségbiztosítással nem rendelkezők is igénybe vehetik. Szatmár megyében, akár egész Romániában, az utóbbi 18 évben több mint 2,5-szörösére nőtt a betegek száma. Leginkább a fiatalok és az idősebb korosztály veszélyeztetett. A betegség terjedését azonban úgy tűnik, sikerült némileg visszaszorítani: Szatmár megyében 2004 folyamán 161 új esetet regisztráltak 100 ezer lakosra számítva, 2008-ra ez a szám 111-re csökkent. Az Avas vidékén azonban aggasztó a helyzet, ott a TBC-s betegek száma kétszerese a megyei átlagnak.

Az információs sátornál tüdőkapacitást is mértek

A Vöröskereszt önkéntesei szórólapokat osztogattak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: