2019-06-24 08:15:17• hírek • Bede Emőke

TAROM-járattal vitték Szatmárnémetiből Bukarestbe a beültetésre kerülő májat

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Ebben az évben mérsékelt növekedést regisztráltak a szervtranszplantációk terén, azonban a rendszerben még mindig vannak olyan gondok, melyek nagymértékben megnehezítik egy-egy transzplantáció folyamatát – írta meg vasárnap délután a digi24.ro román híroldal.

Példának okáért az Országos Transzplantációs Ügynökségnek nem rendelkezik saját repülőgéppel, így az esetek java részében az, hogy a kiemelésért felelős orvoscsoport mikor és miként jut el a donorhoz, illetve aztán az életmentő szerv hogyan érkezik meg a beültetést végző intézménybe, nagyban függ a Romániában közlekedő légitársaságok menetrendjeitől. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az elmúlt héten Szatmárnémetibe is a TAROM egyik vasmadarán jutott el a három főből álló szakember-csapat, majd ugyancsak a román légitársaság repülőjével vitték el a májat Bukarestbe.


A 61 éves, értelemszerűen már az agyhalál állapotában levő férfi családja által felajánlott szervvel egy Zecheria Secure nevű, májcirrózissal kezelt páciens kaphatott egy második esélyt, aki immár 18 hónapja várt a sorsfordító telefonhívásra – derült ki a híroldal tudósításából.


A digi24 információ szerint ebben az évben 35 szervdonoron hajtottak végre beavatkozást, melyeknek köszönhetően 92 transzplantációra váró személy életét mentették meg. Az adatok szerint 57-en új vesét kaptak, 24-en új májat, 2 páciensnek sikerült új szívet találni, további 2-en pedig tüdőátültetésen estek át. Ezen esetekben a szervek már agyhalott állapotban levő személyektől érkeztek, viszont beszélhetünk élődonoros transzplantációról is: 4 máj és 28 vese került át más testbe ily módon. Ugyanakkor Románia az Eurotransplant nevű nemzetközi alapítvány révén 2 szívet és 5 tüdőt ajánlott fel külföldi pácienseknek.


Annak ellenére, hogy az előző évekhez képest emelkedett a szervfelajánlások száma, még mindig rengetegen vannak a várólistákon. Szívre jelenleg 31-en várnak, májra 604-en, vesére pedig nem kevesebb mint 3000 embernek lenne szüksége. A szomorú valósághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a listáról nem csak egy sikeres transzplantáció után lehet lekerülni, hanem úgy is, ha az embert a feszült, de reménykedő várakozással teli hónapok, évek ellenére végül legyőzi a kegyelmet nem ismerő betegség. 2010 óta 139 vesére váró személy hunyt el, a májátültetésre várók esetében pedig ez a szám elérte a 284-et.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: