2015-04-26 21:35:09• hírek • Szatmar.ro

,,Sâmbra Oilor"-az avasi ének, tánc és népviselet fesztiválja

Idén immár 59.alkalommal rendezik meg a ,,Sâmbra Oilor" folklórfesztivált, mely az egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvény. Minden év májusában rendezik meg, mely a tavasz eljövetelét és a tejösszefejéshez kapcsolódó ünnepséget jelképezi.

Kanyargós az út, amely összeköti az Avast Máramarossal és közvetlenül a két megye határa  között terül el Lajosvölgy, ahol  minden évben otthont ad országunk   legősibb hagyományának. A ,,Sâmbra Oilor" a pásztorkodás kezdetét jelöli meg. Ez egy jó lehetőség egy gyönyörű majálisra, ahol a hagyományos termékeket fogyaszthatják az odalátogatók.

Eredetileg a  SÂMBRA egy  megállapodást jelent, melynek keretében leszögezik a pásztorkodás szabályait. Több tucat, ha nem több száz hasonló jellegű megállapodást tartanak minden tavasszal a 23 avasi faluban, különböző időpontokban, ugyanazon a helyen és a szerencsés napokon: kedden, csütörtökön, szombaton.

Mielőtt felmennek a hegyekbe, a pásztorokat és a juhokat szentelt vízzel locsolják le, hagyományos ételeket készítenek és mágikus szavakat mondanak, ezek mind a hagyomány részét képezik. Ezt a tej zsírtartalmának a megmérése követi. Ennek alapján számítják ki a sajtmennyiséget.

Számos neves szólista és néptáncegyüttes lép színpadra, hogy szórakoztassa az avasi, bükkaljai és máramarosi közönséget.
Az Avas Románia egyik legszebb területe. Gheorghe Focşa szerint olyan, mint egy sziget, mely megőrizte a társadalmi élet nyomait szinte a világ  kezdetétől valamint számos kutatót bűvölt el - néprajz Gheorghe Focşa; Tancred Bănăţeanu; irodalmi folklór: Ion Muşlea és Vasile Scurtu; népzene: C. I. Brăiloiu;  E. Barbul és I. A. Candrea; földrajz: Ion Velcea. Itt meg kell említsük a szatmári kutatók tanulmányait: Ioniţă G. Andron, Ion Chioreanu-Oaş, Iacob Dance, Gheorghe Haiduc, Ioan Nistor, Vasile Savinescu, Ion Someşan, Ovidiu Suciu.

Az Avas az egyik legeredetíbb, leggazdagabb, legértékesebb és egyedidd néprajzi terület, mely tökéletesen beilleszkedett a román népi kultúrába. (Tancred Bănăţeanu). A ,,Sâmbra Oilor" a szabadban kerül megrendezésre, amelyet a közönség könnyen elér. A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a helyi hagyományos ételeket, az Avasi turisztikai látványosságokat, hogy újjáélessze, megőrizze a hagyományokat, a mesterségeket, a népzenét, a néptáncot és a népviseletet.


Színpadra lépnek: Maria Tripon és a Sânzienele néptánccsoport és az Ansamblul Folcloric Oașul, Maria Petca Poptean és a tartolci  Măgura néptánccsoport, Irina Man és a bikszádi együttes, a turci Ansamblul Folcloric Florile Turțului , a batarci Formația de dansuri și grupul de țipuritoare , a nagytarnai Ansamblul Florile Tărnii , a kányaházai Formația și grupul de țipuritoare , grupul de țipuritoare Ráksáról, Nicu Pop és a vámfalui együttes, Ansamblul Cununița és Cununița Năzdravană, Ansamblul Codrulețul Tasnádról, Formația Mugurii Codrului Girókutáról, Lalvina Madăr Iederan és a kisszokondi 
néptáncegyüttes, Ansamblul Ceatăra Nagykárolyból,a homoródi Formația de dansuri , Ansamblul Cetatea Codrului Erdődről és a túrterebesi Ansamblul Folcloric Ciobonașul.

A szervezők- a Szatmár Megyei Prefektura, Szatmár megye, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megörző és Támogatú Központ, Avasújfalu Polgármesteri Hivatal és a helyi tanács, Avasfelsőfalu Polgármesteri Hivatal és a helyi tanács, az Avasfelsőfalui Kulturotthon sok szeretettel meghívja Önöket, hogy vegyenek részt a ,,Sâmbra Oilor" folklórfesztiválon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: