2010-04-19 15:33:50• hírek • Tóth Klarissz

Szűz tea vagy zöld tea?

Kúra, méregtelenítés, salaktalanítás, vértisztítás, diéta vagy fogyókúra, naponta hallunk a legújabb csodaszerekről, amelyek segítségével megszabadulhatunk a fölösleges kilóktól.

Napjainkban, amikor a túlsúly népbetegségnek számít, a fogyókúra az egyik legjövedelmezőbb üzletnek bizonyul. Mielőtt a reklámok manipulatív hatásának bedőlnénk derítsük ki, mi szerepel a gyors fogyást ígérő termék összetevői között. Nincs egy egységesen, mindenkinek ajánlható tuti módszer, mivel szervezetünk másként reagál a hatóanyagokra.

A zöld teát „szűz teának" is nevezik

A zöld teát „szűz teának" is nevezik, mivel annak legfiatalabb leveleit szedik le, semmilyen beavatkozást nem hajtanak végre rajta, vagyis érintetlen marad, innen ered a megnevezése. Antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően enyhe étvágycsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét, kíméletesen fogyaszt, de a reklámkampányban hangoztattakkal ellentétben nem árt tisztázni, hogy nagymértékben nem oldja a zsírt és nem eredményez drasztikus fogyást.

Az üzletekben és gyógyszertárakban kapható zöld teák többsége lótuszmagkivonatot vagy lótuszlevelet is tartalmaz, ami ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag. A kettő együttes hatásának köszönhetően a tisztító hatás még inkább fokozódik, ráadásul a zöld teában kevés koffein van. Egyébként a zöld tea a gyengébb hatóerejű teák csoportjába tartozik. Az érzékenyebb gyomrúaknál hasmenést produkál, de elsősorban a bélműködést és az emésztést rendezi, meggátolja a vese- és epekő képződést, vizelethajtó, stresszoldó hatású. Mindez elhanyagolható többi pozitív élettani hatásaihoz viszonyítva: bizonyítottan daganatmegelőző hatású, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, védelmet nyújt a meghűlés és a felfázás ellen. A citromhoz hasonló mennyiségű C-vitamin tartalmaz, ezen kívül magas mangán, magnézium, kálium tartalma is van. Kedvezően hat a magas vérnyomásra és a koleszterinszintre. Jótékony hatásai akkor érvényesülnek, ha napi rendszerességgel (cukor nélkül) három-öt csészényit fogyasztunk belőle, ezáltal meggátolja a fölösleges kilók lerakodását, túlsúly esetén pedig havonta két kiló is leadható, de csak abban az esetben, ha étrendünkön is változtatunk.

Figyelem: a kapszula formájában kapható „szűz teának" semmi köze a valódi zöld szűz teához. Táplálkozási szakértők szerint ezeket elsősorban a tea előállítására alkalmatlan nyers levelekből készítik, ráadásul a teaport tartalmazó hordozókapszulák sok esetben káros anyagból készülnek. Ezek együttes hatása váltja ki a gyomorirritációt vagy a bélműködési zavart.


A zöld tea a gyengébb hatóerejű teák csoportjába tartozik

A zöld tea a gyengébb hatóerejű teák csoportjába tartozik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: