2011-12-02 15:52:22• hírek • Kocsis Zoltán

Huszonkét év börtönbüntetés a halmi vámbotrány résztvevőinek

Kilenc hónappal a botrány kirobbanása után a Szatmár Megyei Törvényszék pénteken ítéletet hirdetett annak az öt személynek az ügyében, akik részesei voltak a halmi határátkelő körül kialakult korrupciós botránynak. Mindannyiukat letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A legsúlyosabb büntetést Liviu Florian kapta, akit két rendbeli, befolyással való üzérkedés vádjában találtak bűnösnek. Őt összesen hét év szabadságvesztésre ítélte a Törvényszék. A második legsúlyosabb büntetéssel Nicoleta Dobrescut sújtották, ő befolyás vásárlása miatt négy év hat hónapot kénytelen börtönben tölteni. Florin Feher és Ioan Nitu négy év három hónap, Ioan Savu pedig három év kilenc hónap múlva szabadulhat majd a börtönből befolyással való üzérkedésben tanúsított bűnrészesség miatt.

A Törvényszék arról is döntött, hogy a vádlottaknak ki kell fizetniük fejenként háromezer lej perköltséget valamint a megvesztegetések összegét is. Ez azt jelenti, hogy Nicoleta Dobrescutól, Ioan Nitutól és Florin Fehertől 300.000 eurót, Liviu Floriantól és Ioan Savutól pedig 130.000 eurót foglalt le a Törvényszék.

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség február 4-én tartóztatta le Floriant, Savut és Nitut. A nyomozás során kiderült, hogy 2009-ben Florian 130.000 euró kifizetése fejében biztosította Dobrescut: az Országos Vámhatóságnál és az Adó-és Pénzügyi Hivatalnál meglévő kapcsolatai segítségével elintézi, hogy a nő legyen a halmi határátkelő parancsnoka. Egy évvel később, Dobrescu mandátumának lejártakor Florian már 300.000 eurót kért ugyanazért a szolgáltatásért. A vád szerint Nitu segített összeszedni Dobrescunak a szükséges összeget uzsorásoktól és csempészektől, míg Savun keresztül jutott el az összeg Florianhoz.

A vádlottak egyöntetűen súlyosnak tartják az ítéletet és fellebbezni akarnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: