2010-08-17 14:51:12• hírek • Szatmár.ro

Korábban indul a szüret

A meleg időjárás miatt korábban kezd teremni a szőlő, de több a betegség is.

Három héten belül el lehet kezdeni a megye borvidékein a korai szőlőfajták (például zalagyöngye) szedését: természetesen azokról a vidékekről van szó, ahol elvégezték a megfelelő számú vegyszeres kezelést.

Ludróczki Sándor, az Avasújvárosi Bakator hegyközség Egyesület elnöke honlapunk kérdésére beszámolt róla: a magántermő szőlők teljes egészében tönkrementek Avasújvároshegyen, és a nemes tőkék is csak intenzív permetezés után maradtak viszonylag egészségesek:
- Jómagam nem emlékszem olyanra, hogy ennyiszer kellett volna fellépni a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Az esős időjárás állandó veszélyhelyzetet jelent. Én eddig tjz alkalommal permeteztem, a szürkepenész és a fakórothadás mégis felütötte a fejét az ültetvényeimen - vázolta fel a helyzetet Ludróczki.

A bakatort, a járdoványt és a leánykát várhatóan szeptember végén-október elején lehet majd szüretelni.
Avasújvároshegyen mindössze 10 hektárnyi nemes szőlőültetvény van, ami az összetrületnek mintegy 10 százalékát teszi ki. Az utóbbi években komoly kiterjedésű területeken végeztek telepítést a gazdák. Igy sikerült a vidék hagyományos szőlőjének, a bakatornak a termesztését is újra fellendíteni.


Az elmúlt évekhez képest előbb lehet idén szüretelni
Az elmúlt évekhez képest előbb lehet idén szüretelni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: