2010-09-14 12:23:48• hírek • Sárközy Júlia/MTI

Szüretelés interneten

Az októberig is tartó olaszországi szüret újdonságának számít, hogy a szőlőszemtől a hordóig a borkészítés minden fázisa egyenesben követhető interneten.

A szicíliai Planeta pince a Twitteren értesít arról, hol tart éppen az augusztusban megkezdett és hetven napig tartó szüretelésben. Aki a pársoros üzeneten túl képeket is akar látni, az a YouTube-on követheti a fürtök leszedését vagy a must erjedését. Az Etna lábánál található ültetvényektől az északolasz bortermelőkig az ágazat cégei az idei szüretet egyenesben sugározzák. "Nem számít modern pincészetnek az, amelyik nem fektet be a kommunikációba" - magyarázta el az említett szicíliai céget vezető Francesca Planeta.   

A fejlett technológia nemcsak a borkészítést segíti, elengedhetetlen részévé vált a fogyasztókkal való kapcsolattartásnak is. A harmadik évezred borvásárlója egyre képzettebb, tudni akarja, mi van az üvegben. Szívesen látja, melyik tőkéről és hogyan kerül kedvenc bora a palackba. Az internetes szüretelés azonban nem tanninokról és polifenolokról vetített szakmai videónak felel meg.

Az élőben közvetített szüret igazi élményt kínál - a rajongók kommentjei szerint még a bor illata is érezhető. A célközönséget elsősorban a fogyasztók képviselik, de a nézők között vannak egyszerű érdeklődök is, akik információt kérhetnek és még tanácsokat is adhatnak. A legtöbben eddig az északi, Brescia közeli Franciacorta pincészet szőlejét sújtó jégesőt nézték meg.

Klikkeléssel telik tehát az idei olasz szüret, mely az előrejelzések szerint kiválónak ígérkezik. A csapadékban gazdag tél és a nem túl forró nyár ideális feltételeket teremtett.    

Az internetes szüretelés technikáját a szintén Brescia közeli Berlucchi borászat vitte tökélyre: mini helikopteren rögzített kamera számol be a munkatempóról. A helikopterbe szerelt  infravörös érzékelő ugyanis azonnal észreveszi, ha egy fürt sav- és cukortartalma elérte a megfelelő szintet. Leszedhető - jelzi a műszer nemcsak a helyi szőlésznek, hanem a Japántól hazánkig egyenesben szüretelő internetezőknek is.


Szüret élőben - az interneten
Szüret élőben - az interneten


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: