2010-09-24 16:18:25• hírek • Szatmár.ro

Szüret az MTV-vel

Hagyományt teremtő szüreti műsorral jelentkezik a Magyar Televízió szeptember 26-án, vasárnap délután. A több órás összeállításban sok minden kiderül a szőlőről, a zamatos nedű kultúrájáról. Milyen népi hagyományokat, szokásokat ápolnak a bor világában, mihez és hogyan kell, illik fogyasztani.

A Magyar Televízió szeptember 26-án, 14 órakor háromórás szüreti műsorral jelentkezik az m1-en. Ezen a vasárnap délutánon minden a szőlőről, a borról és a szüretről szól. Az adás műsorvezetői Nagy Judit, Zalatnai Brigitta, valamint Nagy György, a két riporter Bényi Ildikó és Gaskó Balázs. A szerkesztők és munkatársaik várják a képernyő elé azokat a nézőket, akik szeretik az ízletes nedűt és az őszi szüret hangulatát.

Gaskó Balázs bemutatja Magyarország ismertebb borvidékeit és az összeállításokból kiderül az is, hogyan jelenik meg a bor a Bibliában, milyen népi hagyományokat, szólás-mondásokat ismerünk a szürettel, a borral kapcsolatban. Szó lesz a gasztronómia és a borkóstolás kultúrájáról, arról, melyik ételhez milyen stílusú és ízű illik, hol kell ezt a zamatos italt tárolni és milyen hordók és pincék alkalmasak erre a feladatra.

Bényi Ildikó megtalálta a világ legnagyobb hordóját és elmeséli, hogyan kerül a rózsa a szőlőbe. Szakértők beszélnek továbbá még arról, hogyan kell kinyitni egy borospalackot, melyiket milyen pohárba töltsük, és milyen szabályok vannak a koccintásra. Elmesélik a fröccs születésének történetét, illetve azt is, kik azok a poncichterek és a tükék.

Az élő adásban kapcsolják az etyeki Kezes-lábos Fesztivál helyszíneit, ahol részleteket láthatnak az MTV nézői a színpadi műsorokból, a zenei kínálatból, a fergeteges programsorozatból Zalatnai Brigitta „mini tudósításaként" helyszíni jelentést ad a főzőversenyről, a borral kapcsolatos helyi plakátversenyről, az etyeki fesztivál zenei kínálatáról, a kézműves-mesterek „felhozataláról", bemutat tucatnyi népi gyerekjátékot, és bekukkant a konyhasátrak fazekaiba és kemencéibe. A fesztivál idei főzőverseny házigazdája Szőke András lesz.

A műsor ideje alatt számos ismert művész érkezik a közvetítés helyszínére, egy borospince elé, ahol számtalan témáról, de elsősorban a finom italról beszélget a két műsorvezető, Nagy Judit és György az ismert vendégekkel, többek között Szörényi Leventével és Rókusfalvy Pállal arról, miért kezdett el borászkodni? Az etyeki vendégek között lesz Csizmadia András gasztrofilozófus, Benkó Sándor zenekarvezető és Kállay Miklós professzor is. A belgyógyász-vendég pedig a bor élettani hatásairól mesél.

Ha szüret, akkor jókedv, móka, kacagás a HOGY VOLT?! című sorozat közel negyvenperces műsorában is. Az adás műsorvezetője, Gundel Takács Gábor, aki vendégeit: Felföldi Anikót, Keresztes Ildikót, Hernyák Tamást, Varnus Xavért szintén a borral, a szürettel kapcsolatos kérdésekről faggatja. Hogy is volt, amikor... Humoros jelentekből, szüreti dallamok közül válogattak a műsor készítői. Megmutatják a badacsonyi szüret paródiáját;Kazal László előadásában visszaidézik, hogyan kell tudományosan bort kóstolni, illetve ismét bemutatják az Antal-Kudlik páros legendás bortáncát, és megtudhatják az érdeklődők azt is, hogyan készül egy film szüret idején. A műsorban az MTV archívumának gazdag anyagából szemezgettek a szerkesztők.

Az adás ideje alatt felcsendülnek olyan dalok, amelyek a bort idézik, a Ghymes, a Generál, Balázs Fecó és Keresztes Ildikó előadásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: