2017-02-14 23:30:05• hírek • Kocsis Zoltán

Hová tűnt a Barcelona?

Két meglepetéssel kezdődött a Bajnokok Ligája nyolcaddöntője: az egyaránt esélyesnek számító Barcelona és Borussia Dortmund is kikapott a Paris St. Germain, illetve a Benfica otthonában. A két találkozó között azonban lényeges különbség volt: amíg a franciák szabály szerint felmosták a padlót a katalánokkal, addig a németek mindent, még egy tizenegyest is kihagytak, míg a portugálok gyakorlatilag egyetlen helyzetüket gólra váltották.

A 11. percben Blaise Matuidi ziccere és Edinson Cavani ismétlése jelezte: a Paris St. Germain nagy dolgokra kész ezen az estén. Marc-André ter Stegen ekkor még előbb bravúrral, majd könnyedén védett, a 18. percben azonban már nem tudott mit tenni: Angél di Maria pazarul csavart a hálóba 17 méterről szabadrúgásból. Kilenc perccel később a Barcelona közel került az egyenlítő találathoz, amikor André Gomes egyedül maradt Kevin Trapp kapussal, de a másik német hálóőr is bizonyította képességeit. Kevesen gondolták ekkor, hogy ez volt a katalánok egyetlen helyzete a 83. percig...

Egy harmadik német, Julian Draxler a 35. percben tesztelte válogatottbeli csapattársát, ter Stegent. Ekkor még a hálóőr jött ki győztesen a párharcból, nem úgy öt perccel később, amikor Marco Verratti passza után a télen szerződtetett középpályás megduplázta csapata előnyét.

A PSG gyorsabban, motiváltabban és ami főleg meglepő, ötletesebben és pontosabban játszott ellenfelénél. Magasan letámadott, ezzel próbálta megakadályozni, hogy a Barcelona játszhassa saját játékát: hogy birtokolja a labdát. Az ördögi Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar triót tökéletesen semlegesítették, egyedül a brazilnak volt egy-két villanása.

A második félidő igazi barcelonás góllal kezdődött, csakhogy a PSG szerezte: az akció Trapp kapustól indult, a franciák gyors passzokkal végigrobogtak a pályán, az egykori Real Madrid-játékos, di Maria pedig pazarul csavarta a labdát a kapuba. Az elmúlt tíz év labdarúgását meghatározó Barcelona egyszerűen nem volt a pályán, a 71. percben pedig Edinson Cavani már a negyedik PSG-gólt szerezte meg.

A vendég katalánok ezt követően kezdtek csak ébredezni, köszönhetően annak is, hogy a hazaiak feladták viharos rohamaikat. A 83. percben a Barca majdnem csökkenteni tudta hátrányát, egy szöglet után azonban Samuel Umtiti egy méterről a kapufára fejelt.

A Barcelona utoljára 2013 áprilisában szenvedett ilyen arányú vereséget, akkor Münchenben a Bayern ellen. Azt követően, hogy egy körrel korábban pont a PSG-t búcsúztatta. A párizsiak most kiütötték a katalánokat, ám az csak a két hét múlva esedékes visszavágón derül majd ki, hogy a Barca bedobta-e a törölközőt. Majd elfelejtettük, 2013-ban a Bayern végül megnyerte a sorozatot...

A párizsihoz bizonyos szempontból hasonló meccset vívtak Lisszabonban, egy lényeges különbséggel. Hiába játszott ugyanis itt is nyomasztó fölényben az egyik csapat, a vendég Borussia, a győzelmet a hazaiak szerezték meg. Pedig Pierre-Emerick Aubameyang egyedül is megnyerhette volna a találkozót a Borussiának, de a gaboni három ordító ziccert is kihagyott: az első félidőben és a szünet után kapu fölé rúgta a labdát, az 58. percben pedig középre rúgta a büntetőt, így Ederson kapusnak nem volt nehéz dolga. Nem úgy Moussa Démbélé első és Christian Pulisic második félidei lövésénél, amikor bravúrral védett.

A Benficának gyakorlatilag egyetlen helyzete volt, de az megteremtette az egy gólos előnyt a visszavágóra. A 49. percben egy szöglet után Luisao fejelte a labdát Kosztasz Mitroglu elé, a görög csatár pedig egy méterről nem hibázott.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Paris St. Germain
- Barcelona 4-0
gólok: di Maria (18., 55.), Draxler (40), Cavani (71.)

Benfica - Borussia Dortmund 1-0
gólok: Mitroglu (49.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: