2017-03-15 23:02:10• hírek • Kocsis Zoltán

Szünet előtt a ManCity, utána a Monaco játszott pocsékul – utóbbi mégis fordított

Az idei esztendő talán legjobb meccsét vívta egymással három hete a Manchester City és a Monaco Angliában, ahol a vendég franciák már 3-2-re is vezettek, mégis kikaptak 5-3-ra. Pep Guardiola, a City edzője ezt követően azt mondta, ha nem lőnek gólt Monacóban, kiesnek. Nos lőttek, mégsem volt elég a továbbjutásukhoz. Madridban hiába volt több helyzete a Leverkusennek, az Atletico továbbjutása nem forgott veszélyben.

Általános megdöbbenést okozva Monacóban csak egy csapat volt a pályán az első félidőben: a hazaiak. Leonardo Jardim legényei pedig szűk fél óra alatt két baloldali akció végén le is dolgozták a Manchesterben összeszedett két gólos hátrányt. A 8. percben Bernardo Silva lőtte középre a labdát, amelyet Kylian Mbappé passzolt a kapuba, a 29. minutumban pedig Benjamin Mendy centerezése után Fabinho lőtt középről, mintegy 10 méterről a kapuba. Idegenben lőtt több góllal ekkor már a franciák álltak továbbjutásra.

Miközben Európa jelenlegi legtermékenyebb csapata igazolta jó hírét – még a sérült Radamel Falcao nélkül is –, addig a Manchester City mintha egyszerűen nem jött volna ki az öltözőből. Vagy mintha egy másik meccset játszott volna – valahol a Louis II. stadionon kívül. Amíg az egyik oldalon Bernardo Silva mindenütt ott volt és varázsolt, addig a másik oldalon Pep Guardiola csapata egyszerűen nem számított, a félidő nagy részében térfelét sem tudta elhagyni, egyszer sem lőtt kapura.

Az első félidő végén az volt a kérdés, szünet után tud-e akkorát javulni játékban a ManCity, mint tette azt az odavágón saját szurkolói előtt…

Pihenő után jött is a ManCity! Ismét felborult a pálya, ám ezúttal felcserélődtek a szerepek. A vendégek rendkívül könnyen a hazai védelem mögé tudtak kerülni, Sergio Agüero pedig húsz perc alatt akár a továbbjutást is eldönthette volna. Előbb azonban Andrea Raggi előzte meg, amikor csak a kapuba kellett volna gurítania a labdát, majd Leroy Sané remek passza után kapu fölé lőtt, végül Daniel Subasic védte az argentin lövését David Silva önzetlen asszisztjét követően. Silva még Sanénak is kiosztott egy filléres passzt, ám a német csak az oldalhálót találta el. Óriási volt ekkor a nyomás a hazai védelmen, amely a 71. percben meg is adta magát: Raheem Sterling lövését Subasic Sané elő tudta csak ütni, aki közelről az üres kapuba passzolt.

Mindez azonban nem törte meg a Monacót, hat perccel később Tiemoué Bakayoko fejjel ismét előnyhöz juttatta a francia listavezetőt. Amely a folytatásban rendezni tudta védelmét a rendkívül körülményes, az agilitást teljesen nélkülöző, apatikus City ellen, amely így hatalmas meglepetésre már a nyolcaddöntőben kénytelen búcsút inteni a Bajnokok Ligájának. Márpedig hasonlót Pep Guardiolának edzőként még nem kellett elszenvednie. A katalán mesternek nehéz lesz elszámolnia, hogy csapata miért csak szűk fél órát játszott – mint ahogy azt is, miért nem vetette be mondjuk Jesus Navast vagy Yaya Tourét, amikor csapata bajban volt…

Madridban, az est másik meccsén a Bayer Leverkusen komoly erőket mozgósított, hogy megpróbáljon faragni hazai pályán elszenvedett 4-2-es veresége jelentette hátrányán. Az első húsz percben fölényben is játszott az Atletico ellen, ám Kevin Volland kapu mellé, Javier Hernandez pedig fölé lőtte a labdát a legnagyobb helyzetből. A hazaiak a játékrész második felére átvették az irányítást és ugyan nem erőltették nagyon a támadásokat, két nagy helyzetig csak eljutottak, ám Angel Correa kapu mellé lőtt, Koke lövését pedig Bernd Leno szögletre tornázta.

A szünet után is a hazaiak voltak aktívabbak, de Correa ismét nem találta el a kaput és Antoine Griezmann gyönyörű emelése is célt tévesztett. Az Atletico legjobbja mégis Jan Oblak volt, a szlovén kapus a hátralévő időben több remek védést is bemutatott Leon Bailey és Kevin Kampl lövéseinél. A 68. percben ráadásul egyenesen csodát művelt, hisz előbb kivédte Julian Brandt lövését, majd Volland két ismétlését is, ezek után nem csoda, hogy Hernandez megbabonázva érezhette magát, a mexikói a kapu mellé lőtte a leverkuseni tűzijáték utolsó petárdáját.

A Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé ezzel három spanyol, a Real Madrid, a Barcelona és az Atletico Madrid, két német, a Bayern München és a Borussia Dortmund, valamint az olasz Juventus, az angol Leicester és a francia Monaco jutott be. Sorsolás pénteken.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő visszavágó (összesített eredmény):

Monaco – Manchester City 3-1 (6-6, idegenben lőtt több góllal)
gólok: Mbappé (8.), Fabihno (29.), Bakayoko (77.) illetve Sané (71.)

Atletico Madrid – Bayer Leverkusen 0-0 (4-2)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: