2009-11-20 11:41:46• hírek • MTI

Születésnapot ünnepel a magyar adás

Negyvenedik születésnapját ünnepli november 23-tól a román közszolgálati televízió magyar adása, s az évfordulót különleges műsorokkal teszik ünnepélyessé.

Negyven évvel ezelőtt kezdődött, 1969. november 23-án szólalt meg először a román közszolgálati televízióban (TVR) magyar bemondó, aki erdélyi magyarok gondjairól szóló, magyarul beszélő alanyokkal készített riportokat, ankétokat, portrékat konferált fel.

A magyar szerkesztőségben, amely a televízió bukaresti toronyépületének kilencedik emeletén található, évente átlagosan 600 híradóanyagot, 100 nagyobb riportműsort, 150 zenei műsort, 60-70 politikai kommentárt készítettek - áll az intézménynek az ünnepi alkalomból kiadott közleményében, amelyet Új Magyar Szó című bukaresti napilap idéz internetes oldalán.

A 40 a 9-en heti visszatekintő műsorsorozatba a magyar adás volt szerkesztőit hívják meg, Képgyűrűk címmel pedig karácsony és szilveszter között közvetítik azt a születésnapi ünnepi műsort, amelyet a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatallal közösen rendez meg a TVR magyar adásának szerkesztősége - mondta el a lapnak Kacsó Sándor főszerkesztő.

A magyar adást 1985-ben megszüntették, filmanyagát a területi rádióstúdiók hangarchívumával együtt egy bukaresti raktárban helyezték el, pusztulásukat felgyorsító körülmények között. Az 1989 decemberi temesvári és bukaresti események után azonban a régi tévések egy kis csoportja visszatért a tévé bukaresti épületébe és újraindította a magyar adást. A 40. évforduló mellett ezért most a 20 évvel ezelőtti újraindulást is ünneplik a romániai magyar tévések.
A magyar adás műsorskálája azóta bővebbé vált: a híradó és a kulturális tájékoztató műsorok mellett kedvelt műsorszámokká váltak a stúdióbeszélgetések, amelyeken a magyarság életbevágó kérdéseit vitatták meg a résztvevők. Az adásban oktató-ismeretterjesztő filmeket, ifjúsági és kabaréműsorokat, könnyűzenei és a népi kultúrát bemutató műsorokat is láthat a közönség.

"A negyven év után illene egy mérleget vonnunk, hogy hová fejlődtünk. Ám elszomorít az eredmény. Ennyi év után már rég kellene legyen egy saját, magyar nyelvű tévécsatornánk" - nyilatkozta a lapnak Boros Zoltán, a magyar adás rendszerváltás utáni első főszerkesztője, aki szerint elmúlt a tévé azon korszaka, amikor a nézők a műsorok szerint alakították programjaikat, ezért most sokkal nehezebb lekötni a tévézők figyelmét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: