2010-01-14 18:37:05• hírek • Gozner Gertrud

Születésnapi tárlat

Ciobotaru Tamara festő- és Kóter Vasile szobrászművész kiállításával nyílt meg az Alkotóház Galériában az idei tárlatok sorozata.

Egyúttal a két művész felköszöntésére is sor került, ugyanis mindkét alkotó a napokban ünnepli a születésnapját: Ciobotaru Tamara február harmadikán lesz nyolcvan éves, míg Kóter Vasile január 18-án tölti ba hatvanadik életévét.

Amint Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke tárlatnyitó beszédében kifejtette, múlt héten a Polgármesteri Hivatalban megtartott erős kezdés után a két alkotó retrospektív tárlatával erős folytatás is következett. Ez is azt bizonyítja, hogy az Alkotóház Galériája az évek során a művészetek templomává vált - tette hozzá.

Ciobotaru Tamara a Iasi megyei Bucium településen született 1930-ban, 1961-ben végezte el a szatmárnémeti művészeti iskolát, azóta folyamatosan számos egyéni és közös kiállításon vett részt. Az idős művésznő kedvenc témái a virágok, a portrék és az önarcképek, de a tájképeket sem hanyagolja el - fejtette ki Gergely Csaba. Kezdetben vízfestékkel készítette képeit, hiszen az akvarell finom kezet igényel, ezért erre leginkább a nők képesek - magyarázta az elnök. Ciobotaru 34 alkotását lehet megtekinteni a csütörtökön megnyílt kiállításon, amely egyben visszatekintő tárlat, a művész egy-egy alkotói korszakából nyújt ízelítőt.

Kóter Vasile Nagykárolyban született 1950 január 18-án. Először Nagyváradon tanult technikai rajzot, majd Domokos Lehel szobrászművész irányításával tanulmányozta a szobrászatot, míg végül a fának lett a rabja - tudtuk meg Gergelytől. A művész munkái magyarországi, németországi, izraeli, ausztriai, és egyesült államokbeli gyűjteményeket gazdagítanak, sőt, egyházi közösségekben is fellelhetők a szobrai. Az Alkotóházban megnyílt tárlaton 26 munkáját láthatja a szatmári közönség. Az egyetlen hibájuk ezeknek a műveknek, hogy nem nálam vannak otthon - jegyezte meg tréfásan az egyesület elnöke.


Kóter Vasile szobrai


Ciobotaru Tamara festményei az Alkotóházban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: