2011-08-11 12:57:54• hírek • Szatmár.ro

Születésnapi időutazás - 40 éve indult a második csatorna

Sorozat Rózsa Sándorról és az egykorú Hofi-paródia, portréfilmek, kabarék és regényadaptációk - ilyen színes kínálattal indult négy évtizeddel ezelőtt a Magyar Televízió második adója. Az évfordulót augusztus 20-án idézi meg az 1971-es kínálatból csemegézve a mai m2 csatorna.

40 évvel ezelőtt, 1971 augusztusában kezdte meg kísérleti adását a Magyar Televízió második csatornája. Az évforduló alkalmából egy kis időutazásra invitálja nézőit az m2: augusztus 20-án délután fél 4-től egészen éjfélig az indulás évében vetített izgalmas, drámai vagy nevettető műsorszámokból mutat be válogatást a csatorna. Az indulóév legkedveltebb játékfilmjeivel, portréival és kabaréival együtt a korszellemet is megidézi az MTV: a műsorszámok között bejátszott archív felvételekből a korszak televíziózási szokásait, technikai újdonságait is megismerhetik a mai nézők. A tematikus nap szerkesztői szemezgetnek a 71-es filmek, műsorok kritikáiból, újra levetítik a bemondónők tízparancsolatát, sőt - afféle időkapszulaként - négy évtized után Németh László és Nagy László jóslatait is bemutatják a televíziózás jövőjéről.

Mert minden kétségen felül a televízió volt a korszak slágertémája: a Táncdalfesztiváloknak és a Ki mit tud? vetélkedőknek köszönhetően újfajta sztárkultusz volt kialakulóban. Ekkoriban indult Antal Imre televíziós karrierje, ezekben az években mutatkozott be a Mikroszkóp Színpad és a Rádiókabaré után a képernyőn is Hofi Géza; zenés és színházi felvételek, kosztümös történelmi játékfilmek és klasszikus regényadaptációk tucatjait gyártotta a 70-es évek elején az MTV.

Az eleinte heti két-három alkalommal sugárzó második adón például már az első évben 150 filmet tűzött műsorra a televízió, ekkor debütált a nagysikerű Rózsa Sándor, a Móricz Zsigmond műve alapján forgatott tévésorozat, amelynek első részét a 40. évforduló kínálatában is megtalálják a nézők. Szintén ekkor mutatták be, s most újra látható lesz a nagyszabású pénzrablás történetét elmesélő, Jókai-regényből készült Vasrács, vagy az emlékezetes A vendég című játékfilm, Szemes Mari és Domján Edit főszereplésével. Olyan különlegességek is szerepelnek az évfordulós összeállításban, mint a Czóbel Béla festőművésszel szentendrei és párizsi műtermében felvett színes portréfilm, a Nobel-díjjal frissen kitüntetett Gábor Dénessel készített interjú, vagy az Abigél megjelenése után kevéssel rögzített film Szabó Magdáról.

Hofi Géza - neve sokáig összeforrt az MTV2-vel

A 71-es év szórakoztató produkciói közül elsőként a szilveszteri műsort idézi meg az m2, a „harmadik csatornát", ahogy a frissen indult MTV2 után a kabaréműsort elnevezték. Kudlik Júlia és Ősz Ferenc szereplése, vagy Koós János és Harangozó Teri fellépése mellett a műsor egyik legnagyobb tetszést kiváltó része Hofi Géza Rózsa Sándor paródiája volt, amelyből talán a mai napig többen emlékeznek a regényhősre, mint az egyidős filmsorozatból - ezért is választották azt a megoldást a szerkesztők, hogy Hofi alakítását közvetlenül a játékfilm után tűzik műsorra. Az m2 évfordulós kínálatában Hofi Géza egy másik, immár klasszikusnak számító, 1971-es szólóestje is szerepel Elég az hozzá! címmel.

A hetvenes évek eleje mindenféle értelemben a televíziózás aranykorának számított: az 1970-es első színes közvetítés után - az április 4-i díszszemle volt az új technológia főpróbája - 1971-ben már az új „kísérleti 2-es" csatornán rendszeresítették a „színes szerdákat". Az MTV2-nek azóta korszakonként kereste az újabb profilt, feladatot a televízió vezetősége. Az induláskor azonban még a kísérleten volt a hangsúly, hogy milyen szerkesztési módszerekkel kínálhatnak a nézőknek kellő programválasztási lehetőséget. A gazdag kínálat mellett maga a választási lehetőség volt tehát az 1971 augusztusában indult MTV2 nóvuma. Ezt a kort és ezt a hangulatot idézi meg egy születésnapi időutazással 2011. augusztus 20-án a mai m2.

MTV2 - TV2 - m2 40 éve a képernyőn

Az m2 2011. augusztus 20-i tematikus műsorkínálata:

16.30 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

16.35 - Czóbel Béla műtermében (színes portréfilm, riporter: Czóbel Anna)

17.04 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

17.05 - Magyar Tudósok - Gábor Dénes portré (készítette: Kardos István)

17.31 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

17.35 - Vasrács (tévéfilm, rendező: Rényi Tamás, főszereplők: Huszti Péter, Garas Dezső, Bárdy György, Kállai Ferenc, Koncz Gábor)

18.31 - Életképek, helyzetképek 1971-ből (írók, költők jövőképe a televízióról)

18.40 - Vasárnapi vendégségben Szabó Magdánál (portréfilm, rendező: Mérei Anna)

19.31 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

19.40 - Szilveszter 1971

20.19 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

20.20 - Elég az hozzá! Hofi Géza szólóestje (rendező: Bánki Iván)

21.31 - Életképek, helyzetképek 1971-ből (Rózsa Sándor kritikák)

21.35 - Rózsa Sándor (filmsorozat, 12/1., rendező: Szinetár Miklós, főszereplő: Oszter Sándor)

22.19 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

22.20 - Rózsa Sándor - Hofi paródia (rendező: Horváth Ádám)

22.47 - Életképek, helyzetképek 1971-ből

22.50 - A vendég (tévéjáték, Rendező: Dömölky János)

00.36 - MTV2 - TV2 - m2  40 éve a képernyőn - műsorzárás

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: