2010-04-14 15:44:33• hírek • Tóth Klarissz

Szülési szabadság apáknak

Egyre népszerűbbé válik a kispapák által igénybe vett „gyermeknevelési szabadság". Szatmár megyében jelenleg a szülési szabadságon tartózkodó 3.610 nyilvántartott személy közül, 493 apuka van Gyesen/gyeden . Családalapításkor, illetve a baba születésének idejéhez közeledve a pároknak el kell dönteniük, hogy az előttük álló két éves időszakban melyikük vállalja az otthonmaradást és a felelősség nagyobb részét.

Anno magától értetődő volt, hogy az anyuka marad otthon a csöppséget nevelni. Mára azonban a helyzet változni látszik, hiszen a kispapák is szívesen választják a „gyermeknevelési szabadságot". A forradalom előtt és az azt követő években alig akadt férfi, aki munka helyett otthon maradt volna gyermeket nevelni, mára azonban sokan vállalják ezt a felelősséget. Országos viszonylatban megnőtt azoknak a vállalkozószellemű újdonsült apukáknak a száma, akik összekötik a kellemest a hasznossal, vagyis a munkamentes hétköznapokat a pelenkázással és gyermeksétáltatással, miközben az anyuka a munkahelyén napi 8-10 órát dolgozik.

Jogok

A baba születését követően az apának is jár „szülési szabadság, helyesebben mondva munkaidő-kedvezmény", vagyis a törvény által előírt öt fizetett szabadnap anélkül, hogy szabadságnapjait igénybe venné. A katonai szolgálatot töltő kispapáknak hat szabadnap-, míg azoknak az apáknak, akik a családi orvos által kiadott gyermekgondozási tanfolyam elvégzését igazoló tanúsítvánnyal rendelkeznek, további 10 szabad munkanap jár. A tanfolyam lényege, hogy az újdonsült apuka elméletben megtanulja, majd gyakorlatba ültesse azokat a praktikákat, melyek segítségével gondoskodni tud a csöppségről, illetve felesége segítségére lehet a szülést követő időszakban. A kurzus elvégzése csak abban az esetben nem indokolt, ha az apuka orvos vagy orvosi-asszisztens, ekkor automatikusan megkapja az igazolást.

Az Európai Unió nemrégiben olyan kezdeményezést indított útjára, melynek értelmében minden tagországban 20 hetes apasági szabadság illetné meg a kispapákat. A javaslat értelmében az apukák ez alatt az idő alatt, az első hat hétben addigi fizetésük 100 százalékát kapnák, míg az ezt követő időszakban bérük 85 százalékában részesülnének.

A gyermeknevelési szabadság időszakában a kispapák ugyanazokat a jogokat élvezik, mint az anyukák. Vagyis a Gyes/gyed megkezdése előtt az apukának legkevesebb 12 hónapos munkaidő-megszakítás nélküli tanúsítvánnyal (jövedelemadó-köteles jövedelemmel) kell rendelkeznie, hiszen csak ebben az esetben jogosult a gyermeknevelési szabadságra és az ezzel járó juttatásra. Másodsorban a munkáltatójának is jóvá kell hagynia a szabadságkérelmet. Ugyanakkor ki kell várnia azt a periódust (42 napot), amit az anyának a gyermek születését követően le kell töltenie. Ezt azt jelenti, hogy az apasági Gyes/gyed a gyermek születését követő 43-ik naptól, két éves koráig érvényes. Az apáknak járó gyermekgondozási segély összege meglehetősen széles skálán mozog átlagosan 600 RON, de az addigi fizetésének 85 százalékát mindenképpen megkapja, ugyanakkor ez az összeg (végzettség és munkakör betöltésének függvényében) nem lehet többet, mint 4.000 RON.

Ehhez az összeghez még hozzájárul a gyerek számára két-, fogyatékos gyereknek három éves koráig utalt havi 200 RON. Ez az összeg attól függetlenül is jár, hogy a szülő gyermeknevelési szabadságon van-e, vagy visszament dolgozni, de ebben az esetben 100 RON értékű jövedelemkiegészítésről beszélünk.


Egyre népszerűbbé válik az kispapák által igénybe vett „gyermeknevelési szabadság”

Egyre népszerűbbé válik az kispapák által igénybe vett „gyermeknevelési szabadság”


Okok: miért választják a férfiak a gyermeknevelési szabadságot?

  • Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy azok a férfiak választják a Gyest/gyedet, akik feleségüknél kevesebb pénzt tesznek a családi kasszába

  • Amennyiben az anyuka nem akarja abbahagyni vagy elveszíteni jól fizető munkahelyét

  • Az esetek többségében egy nőnek a két éves szülési szabadságot követően jóval nehezebb munkába állni, vagy új munkát találni. Nem utolsó sorban sok anyuka nem rendelkezik a szülési szabadság igényléséhez szükséges feltételekkel: nincs munkakönyve, a szülést megelőző 12 hónapban nem rendelkezett jövedelemadó-köteles jövedelemmel

  • Néhány apuka véleménye szerint, a gazdasági válság időszakában az apasági Gyes/gyed remek lehetőség a munkanélküliség elkerülésére

Az anyasági szabadság mintájához hasonlóan alkalom adódik az apasági szabadságra is, csak élni kell a lehetőséggel. A jelek szerint Szatmár megyében egyelőre kevésbé elfogadott, hogy egy apuka maradjon otthon gyermeket gondozni, ami elsősorban a nő és a férfi családban betöltött hagyományos szerepvállalásával van összefüggésben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: