2006-12-20 15:16:02• hírek • Szatmar.ro

Szükség volt a kommunizmus elítélésére

 Szükség volt a Tismăneanu- bizottság jelentésére, a kutatómunkát továbbra is folytatni kell.
„Szükség volt a Tismăneanu-bizottság jelentésére, a kutatómunkát továbbra is folytatni kell” - fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök keddi bukaresti sajtótájértekezletén, amelyen résztvett Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának, és Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője is.

Az államelnök hétfői, a Szenátus és a Képviselőház együttes ülésén elhangzott, kommunizmust elítélő beszédére reagálva a szövetségi elnök elmondta: az RMDSZ egyetért a jelentés következtetéseivel és fontos az is, hogy ezt az üzenetet az államelnök olvasta fel. Elég későn történik viszont a kommunizmus elítélése, fűzte hozzá az elnök, de mindenképpen szükséges volt ezt a lépést megtenni. Értékelése szerint már a 90-es évek elején lehetőség lett volna erre, amikor a Temesvári Kiáltvány korlátozta a volt nomenklaturisták közéleti szerepvállalását. Az RMDSZ már akkor elfogadta a kiáltvány 8. pontját, és így kellett volna cselekednie a többi politikai pártnak is. Az ünnepi ülés alatt történt rendzavarásról szólva az elnök kifejtette, az RMDSZ elítéli a Nagy-Románia Párt magatartását. „Azon csodálkozom, hogy egyesek még csodálkoznak”, mondta Markó Béla. Mi már régóta ismerjük ezen párt tevékenységét, és meg voltam győződve, hogy mások is így vannak ezzel. A NRP most is azt tette, amit mindig is tett, más utakon és más eszközökkel.

A költségvetés elfogadása kapcsán Markó Béla rámutatott: lehetséges szavazati többséget szerezni az egész ország számára döntő fontosságú ügyekben. Ugyancsak kedden szavazta meg a Parlament az Országos Audiovizuális Tanács tagjainak kinevezését. A testület működésének felfüggesztése érezhető volt az elmúlt időszakban, mostantól ismét folytathatja tevékenységét a Tanács, fejtette ki az elnök.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: