2019-10-02 07:31:39• hírek • Bajnai Botond

Szükség van a közös agrárpolitikára!

Kedd délután a Szatmár megyei gazdákkal találkozott a szatmárnémeti Iparosotthonban Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere. Az eseményt nagy érdeklődés övezte.

Kedden 19 órára várták a Partiumi Falugazdászok, és az eseményre ellátogató Szamár megyei gazdák Dr. Nagy Istvánt, Magyarország agrárminiszterét, aki azért érkezett Szatmárnémetibe, hogy értékes információkkal, és némi plusz motivációval szolgáljon a helyi a hallgatóság számára, megerősítve bennük azt a meggyőződés, szükség van egy közös agrárpolitikára, ugyanis annak érdekében, hogy egy fejlődő versenyképes mezőgazdasággal rendelkezzen ez a térség, támogatásra van szükség.

 

 

Az anyaországi politikust Magyar Lóránd parlamenti képviselő fogadta és köszöntötte, majd rövid bevezető után át is adta a szót, hogy kezdje meg a gazdákkal való párbeszédet.

 

Az agrárminiszter elmondta, nagyon fontosak ezek a találkozók, hiszen az érdekek közösek, mivel mindannyian ugyanarra a világpiacra termelünk a határ innenső és túl oldalán egyaránt. A cél pedig a versenyképesség javítása, annak érdekében, hogy mindenki ugyanahhoz a startvonalhoz állhasson fel a nyugat európai gazdákkal való versenyben. Ugyanakkor fontos az is, legyen vidéki megmaradás, illetve hogy legyen érdemes gazdálkodni ezen a vidéken.

 

„Azt, hogy hogyan tudjuk a generációváltást elősegíteni, megújítani a gazdaságokat, hogy a fiatalokat rá tudjuk venni, hogy itt maradjanak, dolgozzanak, és vigyék tovább apáik örökét, ezek mind nagyon fontos dolgok” – nyilatkozta a miniszter.

 

Rámutatott, az információ hatalom: a falugazdász hálózat is azt a célt szolgálja, hogy a gazdák segítséget és szaktanácsot kapjanak annak érdekében, hogy versenyképesen termeljenek. Hiszen a nap végén, illetve a termelési ciklus végén számot kell vetni arról, hogy milyen eredménnyel dolgoztak. Ezek az eredmények pedig nagyban befolyásolják azt, hogy jövőre milyen kedvvel fognak gazdálkodni, illetve hogy a fiatalok akarnak-e majd apáik örökébe lépni.

 

Ahhoz, hogy a pályázatok adta lehetőségekkel mindannyian egyformán élni tudjanak, szükség van a falugazdász hálózatra. Fontos, hogy a gazdák anyanyelvükön érthessék meg, azt a bonyolult brüsszeli bürokratikus nyelvezetet, amely a különböző pályázatokon való indulásnak a feltételi rendszere. Éppen ezért szükség van olyan pályázatírókra, akik segítenek lehívni ezeket a forrásokat, hiszen a brüsszeli források nélkül nagyon nehéz megfelelő versenyképességgel gazdálkodni.

 

 

A kérdésre, hogy lehet-e már tudni milyen pályázati lehetőségek lesznek a Partiumban az elkövetkező időszakban, elmondta: jelenleg az igényfelmérésnél tart a program. Fontos, hogy olyan pályázati forrásokat és kereteket hirdessenek meg, amelyek az itt élők igényeit szolgálják majd. Ezt pedig csak úgy lehet megvalósítani, ha előbb a gazdák igényeit mérik föl.

 

„Úgy gondolom ezen információkat összeszedve kirajzolódik egy olyan kép, amelyet ha pályázati formában meghirdetünk a gazdák számára, akkor az valóban hasznos és életszerű lesz, ami a gazdaság fejlődését és növekedését fogja szolgálni.” – mutatott Dr. Nagy István.

 

Végül a politikus a közös agárpolitika fontosságát is kiemelte, mondván ez mára gyakorlatilag nélkülözhetetlen tényező: hiszen a mezőgazdaság az Európai Unió mind az 500 millió állampolgárát egyaránt érinti, hiszen hogy minőségi élelmiszerünk legyen, hogy az olcsón kerülhessen az asztalra, ahhoz megfelelő támogatásra van szükség. Ezért ezeket a pályázati forrásokat meg kell védeni.

 

„Ezért keressük és ápoljuk a román kormánnyal a kapcsolatot. Szövetségeseket keresünk, hogy tudjuk megvédeni a határ innenső és túlsó oldalán élő gazdák értekét. Az, hogy a hektáronkénti, illetve a termeléshez kötött támogatás mennyi lesz, mind fontos kérdés, úgy ahogy sok más tényező, amiről mind mi együtt dönthetünk” – tette hozzá a magyar politikus.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: