2009-05-04 16:38:18• hírek • Ferenczi Noémi

Sztrájkolni fognak a tanügyisek

Kedden, a román nyelv- és irodalom egységes félévi dolgozatok írásának napján országszerte sztrájkba lépnek a tanügyi dolgozók. Ezt Ioan Dragan, a FEN tanügyi szakszervezet Szatmár megyei elnöke is megerősítette.

Az elmúlt hét folyamán többször hangoztatták a szakszervezetek vezetői az általános munkabeszüntetést, azonban csak hétfőn, a dálutáni órákban vált kétségtelenné, hogy kedden valóban országszerte tanügyi sztrájk kezdődik - nem véletlenül a román nyelv- és irodalom egységes félévik írásának napján.

Hétfőn a déli órákban még egy utolsó egyezkedésre került sor a minisztérium és az Oktatási Szabad Szakszervezeti Föderáció között, azonban ez eredménytelennek bizonyult, ami azt jelenti, hogy a diákok tanári felügyelet alatt lesznek tanítási időben, tanórák azonban biztosan nem lesznek.

A tanárok több dolog miatt döntöttek a testületi munkabeszüntetés mellett: elégedetlenek a költségvetés kiigazítással, ugyanis a tanügytől megvontak 811,9 millió lejt a fizetési alapból és 676 millió lejt a befektetési alapból. A szakszervezetek az állami alkalmazottakra vonatkozó egységes fizetési törvénnyel sem értenek egyet. A tiltakozók a 221/2008-as törvény be nem tartását is felróják a kormánynak, amely a fizetések 33%-os növekedését írja elő.

Ioan Dragan szakszervezeti elnök szerint, a tanügyi dolgozóknak azért kell ilyen radikális eszközökhöz folyamodniuk, mert egyszerűen nem maradt más választásuk. "Amennyiben nem tiltakozunk még nagyobb anyagi veszélybe sodorjuk magunkat és az egész tanügyet. Reméltük, hogy erre nem fog sor kerülni"- jelentette ki Dragan.

Traian Basescu államfő a sztrájk kihírdetése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, vállalja a tanárok bérezésére vonatkozó új törvény hibás kihírdetésének következményeit, azonban a gazdasági válság miatt semmiképp nem lehet azt alkalmazni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: