2013-04-07 11:14:47• hírek • MTI/Jonhap/dpa/AFP/Kyodo

Szöul: nincs érzékelhető változás Észak-Korea mindennapjaiban

A szöuli elnöki hivatal szerint nem érzékelhető semmiféle változás Észak-Korea mindennapjaiban annak ellenére, hogy Phenjan ismételten támadással fenyegeti Dél-Koreát és az Egyesült Államokat.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség szombaton megszólaltatta a szöuli elnöki hivatal egyik - magát meg nem nevező - vezető beosztású tisztségviselőjét, aki elmondta, hogy a nap folyamán a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője az államfő vezető tanácsadóival tartott találkozón elemezte az Északon kialakult helyzetet.

E találkozón úgy foglaltak állást, hogy "jelenleg nincsenek még részleges jelei sem a változásoknak, vagy fejleményeknek Phenjanban, vagy bármely más városban". Hangsúlyozta, hogy Dél-Korea nyugodtan elemzi az észak-koreai fél által tett lépéseket, és megfelelő válaszokat határoz meg azokra.

A szöuli elnöki hivatal eközben úgy értékelte, hogy a Koreai-félszigeten kialakult "feszültség szítását célozza Északnak az a legutóbbi húzása", amellyel személyzetük evakuálására kérte a külföldi követségeket.

A Jonhap a koreai egyesítés kérdéseivel foglalkozó szöuli minisztériumra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Észak-Korea szombaton is zárva tartotta a keszongi különleges ipari övezetet a dél-koreai munkások és szállítmányok előtt, és újabb cégek szüntették be a termelést a zónában anyaghiány miatt. Phenjan már negyedik napja érvényesíti a zárlatot a két Korea által közösen működtetett ipari parkban.

Az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépeket vezényelne Japánba Észak-Korea figyelésére - írta szombaton a japán sajtó washingtoni és tokiói forrásokra hivatkozva.

A jelentések szerint mindkét kormány fontolóra vette a nagy magasságban repülő, Global Hawk típusú kémdrónok állomásoztatását Japánban. Jelenleg ilyen típusú, pilóta nélküli repülőgépek teljesítenek szolgálatot a Guamon lévő amerikai támaszponton, figyelik egyebek között a kínai haditengerészet tevékenységét a Csendes-óceánon.

A korszerű kamerákkal és nagy érzékenységű távközlési berendezésekkel felszerelt Global Hawkok 18 ezer méteres magasságban repülnek, közel kétszer magasabban, mint általában a személyszállító repülőgépek, és több mint 30 órát tartózkodhatnak a levegőben robotpilóta üzemmódban. A japán védelmi minisztérium még fontolgatja a Global Hawkok bevetését, míg Dél-Korea már döntött arról, hogy négy ilyen gépet szerez be a háborúval fenyegetőző Észak-Korea figyelésére.

Több tüzérségi eszköz gyártására szólította fel országa hadiiparának képviselőit Észak-Korea vezetője a phenjani televízió szombati híradása szerint. A tévé beszámolt egy olyan találkozóról, amelyet Kim Dzsong Un még március közepén tartott a hadiipar képviselőivel. A megbeszélésen Kim egyebek között arról beszélt, hogy "ha kirobban a háború, nekünk gyors és meglepetésszerű csapással meg kell semmisítenünk a kulcsfontosságú ellenséges katonai és kormányzati létesítményeket". Hozzáfűzte, hogy "a lövegeknek és a (tüzérségi) gránátoknak olyan minőségűeknek kell lenniük, hogy azok gyors megelőző csapásmérést garantáljanak ellenségeinkkel szemben". Ezután, március 26-án Phenjan bejelentette: rakéta- és tüzérségi alakulatait a legmagasabb fokozatú harckészültségbe helyezte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: