2013-07-16 17:48:29• hírek • Kocsis Zoltán

Szotyi és a spanyol viasz

Szatmárnémetiben Orbán Viktor sem szotyizhatna büntetlenül
Szatmárnémetiben Orbán Viktor sem szotyizhatna büntetlenül

Jó kedélyűen ízlelgették szerkesztőségünk tagjai hétfőn a Magyar Távirati Iroda azon cikkét, amely arról számol be, hogy Giurgiu városában betiltották a szotyizást. Legalábbis a közterületen. Néhány órával később aztán kiderült: e „történelmi tettet" Szatmárnémeti már hat évvel ezelőtt megtette.

Nicolae Barbu giurgiui polgármester megunta, hogy a város lakói állandóan szerte-széjjel hajigálják a tök- és napraforgómag héját, ezért úgy döntött, betiltja a mag árusítását és fogyasztását közterületen. Mi pedig úgy döntöttünk, megosztjuk olvasóinkkal ezt a korszakos információt.

Egyik olvasónk azonban néhány órával később felhívta a figyelmünket: a Szatmárnémeti Városi Tanács már 2007-ben meghozta ezt a döntést. Utánanéztünk és kiderült, hogy hat évvel ezelőtt, március 29-én a városi tanács tényleg megtiltotta a közterületen való szotyizást - többek között az alkoholfogyasztással, a falak, oszlopok, kerítések engedély nélküli összefestésével, leragasztásával vagy éppen a szemét szétdobálásával egyetemben. Az akkori határozat 50-60 lejben szabta meg a szotyizásért kiszabható bírság összegét.

Florin Gazdac, a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a tanácsi határozatot 2011-ben módosították. „Papír, csomagolás, cigaretta vagy maghéj gyalogosan vagy személygépkocsiból a járdára, az úttestre vagy a zöldövezetre való eldobálása 200-500 lejes bírságot von maga után", áll a jelenleg is érvényben lévő határozatban.

A helyi rendőrség az idei első negyedévben 26 büntetést rótt ki közterületen való szotyizásért: ebből 9 volt figyelmeztetés, 17 pedig bírság. Ezek összege 3.100 lej.

Jó hír viszont a futballszurkolóknak: a stadion más elbírálás alá tartozik, így ott továbbra is lehet rágni a magot - hogy ne a körmünket rágjuk le izgalmunkban.

A  Romania Libera szerint Romániában 13 ezer tonna szotyit vásárolnak egy évben mintegy 50 millió euró értékben. Ennél több szotyi csak Spanyolország fogy, de utóbbi lakosság kétszer több, mint Romániáé. A szerző számításai szerint a felnőtt lakosság átlagosan 0,83 kilogramm szotyolát vásárol egy évben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: