2016-05-16 16:54:38• hírek • Szatmár.ro

Szoros a verseny Szatmárnémetiben - Kereskényi és az RMDSZ vezet

A Promoter Consult Center 882 fős mintán végzett közvéleménykutatást április 3 és 15-e között. Az eredmények P=0,95-ös valószínűségi szinten, r=+/-3,5 százalékos hibahatáron belül Szatmárnémeti felnőtt lakosságára nézve reprezentatívak.

Kereskényi Gábor és az RMDSZ a helyhatósági választások esélyese, de szorosnak ígérkezik a verseny Dorel Coicaval, míg a Szövetségnek igen jók az esélyei arra, hogy a legtöbb tanácsosi mandátumot szerezze. Ezek a Promoter Consult Center egy hónapja végzett kutatásának legfontosabb megállapításai.

Szatmárnémeti választói elégedetlenek. Közel kétharmaduk (60%) szerint a városban inkább rossz irányba mennek a dolgok. A relatív többség (34%) az elmúlt négy évben stagnáló városnak látja Szatmárnémetit. Így aztán az sem meglepő, hogy a polgármesterrel való elégedettség mindössze 37%-os.

Szűk két hónappal a helyhatósági választások előtt a megkérdezettek közel kétharmada (65%) ígéri biztosra a részvételt, további 12% pedig valószínűleg elmenne szavazni. A magas részvételi szándék a hivatalos kampánykezdet előtt még nem párosul hasonlóan magas elkötelezettséggel egyik vagy másik jelölt irányában.

A biztos szavazók négytizede (41%) még nem döntötte el, melyik jelöltre fog szavazni június 5-én. Azok körében, akik már döntöttek, Kereskényi Gábor 28%-ot, Dorel Coica 27%-ot szerezne, ha most vasárnap lenne a választás. Őket követi Adrian Stef (13%). Horia Anderco 9%-on áll, akinek valószínűleg nem lesz beleszólása a küzdelembe. A polgármesteri címet minden bizonnyal az a jelölt fogja megszerezni, aki a ma még bizonytalan választókat nagyobb arányban tudja megszólítani.

Valamivel egyértelműbb a kép a tanácsosi listákat illetően. Bár a biztos szavazók közel egyharmada (32%) még nem döntötte el, melyik pártlistát támogatja, jelenleg az RMDSZ elég magabiztosan vezet. A biztos szavazók 26%-a támogatja, szemben a PSD 19%-os és a PNL 13%-os támogatottságával.

Az időközben megkötött RMDSZ-Német Demokrata Fórum választási szövetség jóvoltából, az RMDSZ további 5%-ra számíthat, amennyiben a Fórum támogatói fegyelmezetten támogatják a szövetségi listát. A többi párt jelenleg nem éri el az 5%-os küszöböt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: