2007-03-01 11:30:33• hírek • Kis Csilla

Szorongás is okozhat szédülést

stop.huA krónikus szédülés hátterében szorongás vagy agyi sérülés is állhat

A krónikus szédülés hátterében - egyéb okok mellett - szorongás vagy agyi sérülés is állhat - derült ki egy amerikai vizsgálatból, amelynek részleteiről a Pennsylvania-i Orvosegyetem honlapján lehet olvasni.

Az orvosok által vertigo néven említett furcsa 'forog velem a világ' érzés leggyakrabban belső-fül problémákra vezethető vissza, ám sok érintettnél ezzel az okkal nem magyarázható meg a gyakran éveken keresztül is fennálló kellemetlen, az életminőséget is rontó szédülés. Az említett állapot régóta komoly fejtörést okoz az orvosoknak, ez vezette dr. Jeffrey Staab pszichiátert (Pennsylvania Orvosi Egyetem, Clinical Practices of the University of Pennsylvania) és munkatársait egy új vizsgálat elvégzésére.

A megkérdezett 345 - életkorát tekintve 15 és 89 év közötti - férfi és nő már legalább három hónapja szenvedett ismeretlen eredetű szédüléstől. Mindegyik résztvevő több specialista által végzett vizsgálaton esett át az egészen pontos diagnózis megállapításáig. A vizsgálatot végző kutatók a krónikus szédülést előidéző és mérséklő folyamatok megismerése során úgy találták, hogy azoknál a betegeknél, akiknek krónikus, meghatározhatatlan eredetű szédülése, egyensúlyvesztés-érzése vagy utazáskor (például autóban ülve) jelentkező túlérzékenysége van, előfordul az, hogy a mindennapi életben megszokott, semmiképpen nem váratlan jelenségek fokozhatják a tüneteket, a kellemetlenséget. Olyan összetett vizuális ingerekre gondolnak, mint amilyen például egy tömött bevásárlóközpontban való a sétálás lehet, vagy ha esőben kell autót vezetni.

A szerzők szerint a betegtörténet alapos kikérdezése sokat segíthet a diagnózisban, például, feltétlenül meg kell tudni, hogy a migrénes eredetű szédülés gyakran társul-e hányingerrel vagy hányással. Figyelni kell arra, hogy a szorongóknál felismerhető-e a félelem és az aggódás. Arra is figyelemmel kell lenniük az orvosoknak, hogy a vegetatív idegrendszeri problémákkal küzdők hajlamosak szoktak lenni szédülni akkor, amikor - akár fizikailag, akár érzelmileg - megerőltetik magukat.

A résztvevők majdnem 60 százalékánál találtak szorongásos rendellenességeket a kutatók, a további 40 százaléknál valamiféle központi idegrendszeri problémát diagnosztizáltak. A betegek kétharmadánál egyéb egészségügyi probléma kapcsán jelentkeztek először a tünetek, míg egyharmaduknál egyértelműen igazolódott, hogy kizárólag a szorongás volt a kiváltó ok. Az esetek 17 százalékában találtak a szédülés hátterében migrént.

Az már korábban ismert volt a kutatók előtt, hogy a migrénben szenvedők többsége gyakran orvosilag is jelentős mértékben szorong. A traumás agysérülés az esetek 15 százalékában volt felelős az állapot kialakulásáért, vegetatív idegrendszeri probléma pedig az esetek 7 százalékában volt jelen, derül ki az amerikai kutatásból, melynek eredményeit egy amerikai tudományos szaklap, az Achives of Otolaryngology, Head & Neck Surgery is közölte. stop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: