2010-07-08 17:42:59• hírek • Szatmar.ro

Szorgalmasak és naplopók a parlamentben

RMDSZ -politikus is van a legpasszívabb húsz honatya között.

A parlamenti ülésszak február és június közötti periódusában 14 képviselő és 5 szenátor maradt csendben, azaz egyetlen egyszer sem szólalt fel, derült ki a Közpolitikai Intézet (Institutul de Politici Publice) legutóbbi felméréséből.

A 14 képviselő között hat demokrata-liberális (PDL- Florin Serghei Anghel, Sorin Gheorghe Buta, Stelian Ghiţa-Eftemie, Sorin Andi Pandele, Valentin Rusu, Ştefan Seremi) , négy szociáldemokrata (PSD - Dumitru Boabeş, Ileana Cristina Dumitrache, Florentin Băloşin Gust, Mădălin-Ştefan Voicu) valamint két független (Constantin Mazilu, Răzvan Ţurea ) honatya mellett megtalálhatjuk az RMDSZ-es Pálfi Mózes Zoltánt is. A három szenátor (Constantin Tamaga, Gheorghe Saghian és Ioan Mang) egyaránt az ellenzéki PSD kötelékeibe tartozik.

A legtöbbször felszólaló képviselők listáját két PSD-és politikus, Mircea Dusa (322) valamint Aurelia Vasile (247) vezeti. Őket a liberális Eugen Nicolaescu követi (232), míg a maga 161 felszólalásával Márton Árpád-Ferenc az ötödik. A szenátorok között a liberális Emilian Valentin Francu (199), a szociáldemokrata Toni Grebla (158) és demokrata-liberális Dumitru Oprea (141) szólalt fel a legtöbbet az év első öt hónapjában.

Az idei éve első felében a Képviselőház 393 törvénytervezetet terjesztett a plénum elé, míg a Szenátus valamivel többet, szám szerint 422-t. A képviselők közül a legszorgalmasabb négy politikus egyaránt a legnagyobb kormánypárt, a PDL keretein belül tevékenykedik (Mircia Giurgiu 195, Valeriu Tabara 94, Petru Movila 79, Constantin Chirila pedig 75 javaslattal rukkolt elő), az első tízben pedig egy kisebbségeket képviselő, egy független valamint két PSD-és honatya található.


Beszélni vagy nem beszélni, ez itt a kérdés
Beszélni vagy nem beszélni, ez itt a kérdés


A legkevesebb törvénytervezettel idén Oana Manolescu és Mihai Radan állt elő, szám szerint eggyel sem. A két, egyaránt a kisebbségeket képviselő politikus közül előbbi ugyanakkor elmondhatja, hogy eddigi teljesítménye 100%-os: mandátuma során egy javaslattal állt elő, abból viszont legalább törvény lett. (Összehasonlításképpen Giurgiu javaslatai közül 14-et fogadtak el „kollégái"). A másik végletet Serban Radulescu képviseli, ő ugyanis 42 tervezetet terjesztett a plénum elé: mindhiába. A legkevesebb törvénytervezettel előrukkoló tíz politikus rangsorának utolsó helyén Pál Árpád található, négy darab javaslattal.

Ami a Szenátust illeti, a legkevesebb törvényjavaslattal előálló tíz honatya közé az RMDSZ három politikust is „delegál": Albert Álmos és Verestóy Attila három, Bokor Tibor négy tervezetet dolgozott ki.

Ami a politikai nyilatkozatokat illeti, 78 képviselő és 25 szenátor soha egyet nem adott ki. A pártok összevetésében a Képviselőházban a PSD (1157), a Szenátusban pedig a PDL (319) volt a legaktívabb. Az RMDSZ mindkét házban az utolsó helyen áll 76 illetve 29 nyilatkozattal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: