2010-12-01 17:01:02• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Szórakozva lehet segíteni

A Nagykárolyi Down Alapítvány szeretettel vár minden kedves érdeklődőt az alapítvány gyermekei által készített karácsonyi tárgyak kiállításával egybekötött vásárára a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház (az egykori Május 9-e Klub) kiállítótermébe. Az immár hagyományos vásárra idén december 5-én, vasárnap 12 és 18 óra között kerül sor.

Szintén az alapítvánnyal kapcsolatos hír az, hogy Nagykároly helyi tanácsa november havi rendes gyűlésén elfogadta a városvezetőség azon határozattervezetét, miszerint felmentik az ingatlanadó fizetése alól a városban tevékenykedő karitatív egyesületeket, így a Római Katolikus Caritast, valamint a Down Alapítványt.

Jövő szombaton, azaz december 11-én szintén a Nagykárolyi Down Alapítvány kiállításával egybekötött vásárra várják az érdeklődőket - ez alkalommal Kaplonyba. A Nagykároly melletti község kultúrotthonában kora délelőttől estig tart a karitatív célú vásár. A Németországból származott árut, zömében jóminőségű ruhaneműt megvásárlók segítenek, hiszen az összegyűlt pénzt az alapítvány a jótékonyságra használja fel.

 

A Down-szindróma (vagy Down-kór) egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul.

A Down-szindróma nevét John Langdon Down angol orvos után kapta. Ő írta le először 1866-ban klinikailag a tünetegyüttest. John Langdon Down a külső megjelenés (a belső szemzugban megjelenő úgynevezett mongolredő) alapján helytelenül úgy gondolta, hogy a betegség lényege a mongol rasszra való visszaütés, ebből ered a hibás és elfogadhatatlan mongoloid idióta (mongolidiotizmus, mongolizmus) elnevezés - olvashatjuk a Wikipédia.hu-n.

A Down-szindrómások IQ-ja változó, átlagosan 50 körüli. Leggyakoribb a szívfejlődési rendellenesség. Egyes európai statisztikák szerint a Down-szindrómások 40-50 %-a szívfejlődési rendellenességgel születik, ennek 20 %-a súlyos rendellenesség. Down-szindrómás gyerekeknél az átlagpopulációnál gyakrabban fordulnak elő bizonyos betegségek, de a rendellenességek rendszeres szűrésén és kezelésén felül nem kívánnak külön gondozást. Az életkor előrehaladtával nő az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. Az idősebb Down-osokra jellemző alacsonyabb átlagéletkor nagyrészt a kezeletlenül hagyott szívhibáknak tulajdonítható. A mai műtéti technikákkal hatásosabban tudják gyógyítani a szívhibákat, ami meghosszabbítja életüket és javítja életminőségüket. A jó egészségi állapot fenntartása és fejlesztése alapvető feltétele a minőségi életnek.

Az oktatás és fejlesztés nagyon fontos, amit már csecsemőkorban érdemes elkezdeni. A korai gyógypedagógiai fejlesztésekkel szinte mindenre meg lehet tanítani a Down-szindrómás gyerekeket. A fejlesztésben résztvevő gyerekek 1-2 éves korban járni kezdenek, megtanulnak beszélni és szobatisztává válnak. Ezeknek a gyerekeknek jó az utánzóképességük, szívesen tanulnak. Fiatal felnőttként bizonyos szakmákat, betanított munkákat jól elsajátítanak, amivel saját keresetük is lehet. Holland mintára Magyarországon is létesültek kiscsoportos lakóotthonok, ahol viszonylagosan önálló életet élhetnek. Ezek az emberek ugyanúgy képesek részt venni a kultúrában és a sportban, mint az egészségesek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: