2017-12-08 11:30:28• hírek • Oszkó Viktória

Szónokoké volt a szó a Refi dísztermében

A „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, a Kölcsey Társaság, valamint a társszervezők Kölcsey Ferenc szónokversenyt hirdettek a Magyar Kultúra Napja alkalmából, amelyre a Szatmárnémeti Református Gimnázium három diákja is benevezett.

Az első szónokversenyt még 2009 őszén hirdették meg, 2010 januárjában pedig első alkalommal állhattak színpadra – eleinte csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből – a vállalkozó kedvű fiatalok, hogy bizonyítsák szónoklási képességüket. „Egy sikeres pályázatnak köszönhetően adódott lehetőség arra, hogy kiterjesszük a verseny képzeletbeli határait, és ma már határon túli, Kárpát-medencei magyar iskolák diákjai is hozzáadhatnak a rendezvény színvonalához” – mondta Gergely Zsolt, a szónokverseny szervezője.
 


 

Az elődöntőben két feladatot kellett teljesíteniük a Református Gimnázium diákjainak. Az első az volt, hogy a szólásszabadság ügyében szólaljanak fel olyan módon, hogy az visszaidézze a Kölcsey korabeli állapotokat, amikor is a követeket, a nemesifjakat és az Országgyűlési Tudósítások szerkesztőjét perbe fogta a hatalom. A diákoknak erre a megmérettetésre bőven volt idejük felkészülni, hiszen otthonról hozták magukkal a kész, jól ismert szövegeket.
 

A második kör nehezebbnek bizonyult, mivel a versenyzőknek olyan szónoki beszédet kellett tartaniuk, amelynek témáját a verseny helyszínén ismerték meg. A zsűri döntése alapján a kiválasztott téma az elektromos autókkal volt kapcsolatos, a diákok a felkészülésre pedig mindössze tíz percet kaptak. A szereplést nehezítette az is, hogy három osztály töltötte meg a dísztermet azért, hogy szurkoljanak társaikért, de az is befolyásolta a színpadon nyújtott teljesítményt, hogy a diákok mennyire voltak jártasak a modernkori témában.
 

A zsűri tagjai, Muzsnay Árpád újságíró, Varga-Bressel Christiane magyartanár, és Erdei-Árva István iskolalkész voltak, akik határtalan örömmel és büszkeséggel nyilatkoztak a gyerekek teljesítményéről, ösztönözve őket a további megmérettetésekre. Valamennyien egyertértettek abban, hogy a legfontosabb az lenne, ha minél többen ki mernék venni a részüket a hasonló jellegű programokból és kezdeményezésekből.
 


 

Muzsnay Árpád elmondta, hogy manapság nincs egyensúly az oktatás és a nevelés között, sokkal inkább az oktatás irányába mutat az iskolai képzés, holott a nevelés éppen annyira fontos volna, ha nem fontosabb. Hozzátette azt is, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az, hogy a gyerekek résztvegyenek különféle vetélkedőkön, hiszen ez mind játék, ami csak hozzájuk ad.
 

A három induló közül első helyezést ért el Varga Gabriella, második lett Moroz Hannelore és harmadik helyen végzett Turi Szilárd, akik emléklapot és ajándékutalványt vehettek át az eredményhirdetés után.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: