2009-03-28 18:32:03• hírek • Ferenczi Noémi

Szombaton zajlott a Chimexpert döntője

Szatmárnémeti ad otthont az immár ötödször megrendezésre kerülő Chimexpert kémiaverseny nemzetközi döntőjének, melyen az idén először külföldi diákok is részt vettek. A versenyzők által készített, kémiai folyamatokat bemutató plakátok lenyűgözték a vizsgabizottság tagjait.

A Chimexpert az idén már nemzetközi rangra nőtte ki magát, így a nem mindennapi megmérettetésen a határon túli, Magyarországról, Olaszországból érkező, kémiában jeleskedő VII.-XII. osztályos diákok is részt vesznek. A kémiaverseny nemzetközi döntőjének megnyitójára a filharmóniában került sor. A döntősök köszöntése után szórakoztató műsorral kedveskedtek a diákoknak a szervezők. Szombaton, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban összesen 164 diák mérte össze tudását.

A versenyzőknek három órájuk volt a tételek kidolgozására, majd az ebéd után az általuk készített kémiai folyamatokat bemutató plakátokat kellett megvédeniük a vizsgabizottság előtt. A főgimnázium folyosóján kifüggesztett plakátok az értékelő tanárokat is meglepték, ugyanis szinte mindegyik arról tanúskodik, hogy a diákok rendkívül alapos munkát végeztek. Sokan közülük saját kutatásaikat mutatták be. A plakátok érdekes témákat dolgoztak fel, mint például a kémiai folyamatok szerepe a fogászatban, a festékiparban, a nyomozói munka során, a rákbetegségek kialakulásában, a méhészetben, a környezetszennyezés terén. A plakátok bemutatása több órán át tartott.

A verseny legjobbjai azok a diákok lesznek, akik az előző fordulók, a szombati dolgozatírás és a plakátra kapott  értékelőt összesítve a legnagyobb pontszámot érik el.

Szatmárnémeti magyar középiskoláiból Tóth Zselyke, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tízedik osztályos diákja vesz részt, aki felkészítő tanárának, Átyim Erzsébetnek a véleménye szerint, nem csak tehetséges, de rendkívül szorgalmas is, hiszen szép eredményekkel büszkélkedhet.

Az ünnepélyes dijíkoszosztóra vasárnap délelőtt kerül sor. A verseny első helyezettje 100, a második 50 eurót kap, a harmadik helyezett pedig 100 lej jutalomban részesül.

Ünnepélyes megnyitó a filharmóniában

A versenyzők három órát kaptak a tételek kidolgozására

Érdekes témákat dolgoztak fel plakátjaikon a diákok

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: