2020-01-04 13:27:47• hírek • Szatmár.ro

Szombaton startol a Dakar, vasárnap lesz az első igazi futam

Január 4-én a szaúd-arábiai Dzsiddából rajtol el az idei Dakar-rali mezőnye. Ez amolyan ünnepi esemény lesz, az első igazi futamot vasárnap tartják, amikoris Dzsidda és Al Wajh között haladnak majd a versenyzők. Az eddiginél jelentősen hosszabb első futamon 319 kilométer lesz a mért szakaszt az összesen 433 kilométeres távból.
 

A motorosok mezőnyében pedig idén is ott van a szatmári Dakar-hős, az Autonet Motorcycle Team színeiben versenyző Gyenes Emánuel, aki idén már mint a versenysorozat legendája áll rajthoz. Mivel ez a tízedik Dakarja, a szervezők őt is a Legend feliratú matricával „tüntették ki”, ez mutatja, hogy ő a világ legnehezebb rallijának tapasztalt, sokat látott versenyzője.
 

Mani január másodikán vette át motorkerékpárját a dzsiddai kikötőben, ekkor történt meg a járgány ellenőrzése is, majd a szatmári motoros egy nagyszabású ünnepségen vett részt, amelyen színpadra szólították a 2020-as verseny azon indulóit, akik még az afrikai futamokon is részt vettek.


A január 4-i ünnepi rajton Maninak romániai idő szerint 13:58-kor van jelenése, ekkor indul el szimbolikusan a 2020-as verseny. Vasárnap pedig kezdődik az igazi megmérettetés, eddig ismeretlen útvonalakkal és akadályokkal, nagy hőségben, embert és gépet próbáló körülmények között.


A Dakar.com által közreadott információk szerint a hétfői szakaszon földes utak, köves terep, homokos út és némi homokdűne is vár a versenyzőkre.


Az első szaúdi Dakaron öt kategóriában, autóval, kamionnal, motorkerékpárral, quaddal, valamint az első alkalommal külön géposztályba sorolt, négykerék-meghajtású buggykkal mérik össze tudásukat az indulók, akiknek 12 nap alatt 5000 kilométer gyorsasági szakaszt, összesen 7500 kilométeres távot kell megtenniük Dzsiddából rajtolva, és a Rijádtól 40 kilométeres távolságra lévő, építés alatt álló szórakoztató-, sport- és rendezvényközpontba, Kiddijába érkezve.  


A motorosok mezőnyében végül 156-an indulnak, autóval 92 csapat, kamionnal 50 csapat vágnak neki a pokolian nehéz versenynek. Quadosok közül 23-an indulnak a versenyen, buggyval 73 csapat indul.


A 44-es rajtszámmal versenyző Gyenes Emánuel mellett romániai színekben Marcel Butuza indul 80-as rajtszámmal a motorosok között.


Magyarország színeiben ez alkalommal senki sem versenyez, miután a 14 Dakart maga mögött tudó Szalay-Bunkoczi páros anyagi okokból nem tudott idén elindulni a versenyen. Legutóbb 2011-ben történt meg, hogy magyarországi versenyző nem vett részt a rallin.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: