2013-05-07 10:21:08• hírek • EKE

Szombaton nyílik az EKE országos központja

Dezső László
Dezső László

Elkészült az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) központja a Kolozs megyei Várfalván: az úgynevezett EKE-várat szombaton egy jelképes kulcsátadási ünnepséggel nyitják meg - közölte az MTI-vel hétfőn Dezső László, az EKE elnöke.

Az erdélyi magyar természetjárókat tömörítő, több mint 120 éves civil szervezet az 1947-es államosítás előtt még tizenöt saját és több mint húsz bérelt menedékházat működtetett Erdélyben: ezeket az 1991-ben újjáalakult szervezetnek nem sikerült visszaszereznie. Az EKE ezért tavaly úgy döntött, hogy új menedékházat, rendezvényközpontot hoz létre. A Tordai hasadéktól tíz kilométernyire lévő Várfalván egy 150 éves parasztházat vásárolt az egyesület: itt készült el a Bethlen Gábor Alap támogatásával és sok közmunkával az "EKE-vár".

"Az EKÉ-nek tizenöt városban működik osztálya. Kétezres tagságával ma is Románia legnagyobb turista-egyesülete. Úgy gondoltuk, hogy egy ekkora egyesületnek, amelynek 15 bástyája van, kell egy központi vár is: ezért neveztük el az új központunkat EKE-várnak" - magyarázta a szervezet elnöke.
A 16 személy elszállásolására alkalmassá tett parasztház mellett egy korszerű rendezvényközpont épült fel: ezentúl itt szervezheti egyesületi közgyűléseit, túravezetői felkészítőit, gyerektáborait, erdei iskoláit az EKE. A 22 áras (0,22 hektáras) telken további fejlesztéseket tervez az egyesület: ezért téglajegyeket bocsát árverésre, hogy az EKE-vár továbbépítésének önrészét előteremtse - mondta Dezső László.

Hozzátette: az egyesület tagsága május 11-én, az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő EKE-napon veszi birtokába a várat, amikor ünnepélyes zászlófelvonás mellett az 1991-es újraindulásnál jelen lévő idősebb korosztály képviselői átadják a "vár" kulcsát a legifjabb, 3-4-5 éves EKE-tagoknak. Az ünnepség csaknem kétszáz résztvevője a hétvégén kitakarítja az Aranyosrákos patak medrét, és elültet háromszáz fát a község területén.

"Az EKE három fő tevékenységi köre a természetjárás, a honismeret és a környezetvédelem. Az a célunk, hogy megszerettessük a fiatalokkal a szervezett természetjárást, és átadjuk nekik megőrzésre a szülőföld legszebb tájait. Ehhez teremt feltételeket az EKE-vár" - mondta az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: