2017-10-13 12:32:15• hírek • Szatmár.ro

Szombaton nemzetközi utazó fesztivál érkezik Szatmárnémetibe!

Elismert, nemzetközi utazó zenei fesztiválnak ad otthont október 14-én, szombaton Szatmárnémeti: a Musique de l’Europe Festival művészeti programjában olyan városok szerepelnek mint Helsinki, Aix En Provence, Budapest, szombaton pedig a Dinu Lipatti Filharmónia színpadára érkezik a produkció.

A Djangotól a Balkánig alcímű előadás során a nézők Kelet- és Nyugat-Európa zenei találkozásának lehetnek tanúi. Röviden összefoglalva, az európai tradicionális zenei stílusokat képviselő zenekarok önálló megszólalása és sajátos keveredése jön létre, mindezt egy színpadon, egy egyedülálló, nagyszabású előadásban ötvözve. Nyugat-Európa szintócigány zenei stílusától utazhatunk a jazz érintésével keletre, a magyar, román, balkáni, spanyol, cigány népzenék váltakozásában, keveredésében.

Színpadra lép többek között a Canarro (swing manouche), a Csángálló (magyar, moldvai, balkán, román népzene), a La Kati Quadro Flamenco (flamenco), Stanislav Kohútek, „Morenito De Triana”, Balogh Guszti (Vojasa), Kovács Zoltán (Kó) trió és Sidoo Attila.

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing köré épül. Zenéjük igazán szerteágazó, melyre nagy hatással volt Django Reinhardt és a francia, valamint a magyar cigányzene szeretete. Saját és ismert dallamok, köztük film betétdalok, egy igazán különleges hangzásban: a Djangoswing, és a magyar békebeli sanzon és jazz-zene stílusában ötvözve kerülnek feldolgozásra, a jazzre jellemző zenei szabadsággal

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult olyan fiatal zenészekből, akiket a népzene szeretete, a közös muzsikálás öröme és a barátság kovácsolt össze. Zenei anyanyelvünknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintjük, melyre építkezvén folyamatosan tágítjuk érdeklődési körünket, repertoárunkat és hangszeres tudásunk határait.

A La Kati Cuadro Flamenco együttes zenei hangzása autentikus jegyeket őriz, felvonultatva a flamenco különböző stílusait, tiszteletben tartva a kultúra hagyományait. Egyszerre tartalmaz flamenco tánc, táncszínházi és koncert elemeket. Felvonultatja a műfajokra jellemző hangszereket, a flamenco táncos által kopogást kísérve, egyedülálló látványt és hangulatot ígérve.

A szombaton, október 14-én 19 órától kezdődő előadás helyszíne a Dinu Lipatti Filharmónia, szervezője a G.M. Zamfirescu Művelődési Ház, a belépés pedig ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: