2017-02-17 16:45:31• hírek • Kocsis Zoltán

Szombaton megnyílnak az alkalmi határátkelők – egy hét késéssel

Magyarország is engedélyt adott, így minden akadály elhárult az elől, hogy február 18-án, szombaton megnyíljon három alkalmi határátkelő a magyar-román határon.

Amint arról korábban beszámoltunk, az eredeti tervek szerint már egy héttel korábban, február 11-én meg kellett volna nyitni a forgalom előtt a határt Károlypuszta és Ömböly, Szárazberek és Garbolc, valamint Nagypeleske és Zajta között. Mindez azonban meghiúsult, mert a magyar határrendészet nem kapott erre vonatkozó írásos utasítást a külügyminisztériumtól.

Ezen akadály azonban elhárult, így szombaton 10.00 és 18.00 óra között a legtöbb 3,5 tonnás járművek, illetve utasaik ezeken a pontokon is átléphetik a határt. Fontos kiemelni, hogy kizárólag román, illetve magyar állampolgárok használhatják ezeket az alkalmi határátkelőket.

Az eredeti tervekkel ellentétben egy héttel ezelőtt úgy nézett ki, hogy Nagypeleske és Zajta között nem szombaton, hanem vasárnap lesz nyitva a határ. Nos, a hatóságok végül úgy döntöttek, minden marad az eredeti tervek szerint, így végül mindhárom határátkelő szombatonként működik majd.

A sajtóhoz eljuttatott közös közleményükben Radu Bud prefektus és Pataki Csaba megyei tanácselnök reményét fejezte ki, hogy a forgalom mértéke meggyőzi az illetékes hatóságokat, hogy az alkalmi átkelők helyett létjogosultsága van az állandó átkelőknek. Ehhez persze a határrendészetnek ki kell építenie a működéshez szükséges infrastruktúrát - amely jelenleg gyakorlatilag nem létezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: