2020-01-23 14:23:16• hírek • Bajnai Botond

Szombaton indul az EKE idei túraszezonja

Legutóbb 2019 januárjában mászták meg a Mike-csúcsot az EKE-sek
Legutóbb 2019 januárjában mászták meg a Mike-csúcsot az EKE-sek

Mintegy 25 éve örvendenek töretlen népszerűségnek az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmárnémeti szervezetének rendszeres túrái és kirándulásai. Idén már szombaton indul a túraszezon.

Ahogy az lenni szokott, januárban startol az EKE túraszezonja: január 25-én, szombaton az évadnyitó Mike-túrával kezdődik az idény.

Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület helyi szervezetének vezetője szerkesztőségünknek azt nyilatkozta, idén a tavalyinál is több kirándulást és túrát terveznek, sőt, a jól bevált régi útvonalak mellett új kezdeményezések teszik érdekesebbé az idei szezont.

Tavaly elindult az „Ismerjük meg Szatmár megyét” nevet viselő honismereti kerékpáros túrasorozat, amely a nagy népszerűségének köszönhetően 2020-ban is folytatódni fog. A múlt évben Nagykároly-, Tasnád-, és a történelmi Ugocsa környékén szerveztek biciklis kirándulásokat, míg idén további útvonalak kerülnek be ebbe a programba.

Továbbá ebben az esztendőben egy egészen újszerű kezdeményezést is elindít az egyesület, méghozzá annak érdekében, hogy sikerüljön bővíteni a családos, kisgyerekes túrák számát és népszerűségét.

Kisbakancstúrák néven egy vetélkedőt indítanak, 2-12 éves gyermekek számára. A pontszerző túrák lényege, hogy minden túrarészvétel 1 pontot ér, és azok a gyerekek, akik a szezon végére legalább 7 pontot gyűjtenek össze, azok ajándékot kapnak majd a szervezőktől. „Ezzel szeretnénk egy kis motivációt is kínálni a résztvevőknek, bízva abban, hogy minél több fiatal vesz majd részt ezeken a túrákon” – mutatott rá Márk-Nagy János.

A túraterv bár még nem végleges, de a szervezők már most tudják, több olyan biztos esemény is lesz, amelyek már évek óta részét képezik az éves túrasorozatnak, illetve EKÉ-s rendezvénynek. Ilyen például a szombati évadnyitó Mike-túra, amely egyúttal a Kisbakancs túrák első állomása is lesz.

Márk-Nagy János elárulta, idén is a Luna-forrástól indul majd a terepjárás, a Mike-csúcs irányába, de a Kisbakancsosok, majd félúton visszafordulhatnak, a többiek pedig egészen a csúcsig mennek majd. „Ez a túra igazából a hóviszonyoktól függően szokott nehéz vagy könnyű lenni, de egyelőre úgy néz ki, nem lesz nagy hó, tehát relatív könnyűnek ígérkezik. Két szakasz lesz, egy könnyebb és egy nehezebb. A kisgyerekes családok fél úton majd visszafordulhatnak, a többiekkel pedig tovább megyünk. Így volt ez már az előző években is” – magyarázta a főszervező.

Továbbá nagy vonalakban elmondta, márciusban idén is lesz kőszegremetei megemlékezés, majd májusban részt vesznek az országos EKE által szervezett EKE napokon, ahová minden évben legalább 15-20 szatmári látogat el.

Természtesen idén is lesz Tour de Tur, amint arról már írtunk, majd július elején, egy 14 év fölöttieknek szóló ifjúsági gerinctúra a Randai Havasokban. Július végén és augusztus elején lesz az országos EKE vándortábora, ősszel autómentes napi kirándulás a Túr menti védett területeken, míg decemberben ismét a Radnai Havasokban fognak túrázni, ahogy az elmúlt 20 évben mindig.

Ugyanakkor több, kisebb-nagyobb kirándulás kerül még az éves túratervbe, amely ha végelegessé válik, a Szatmár.ro-n is közzé lesz téve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: