2019-01-06 12:23:47• hírek • Szatmár.ro

Szombat éjjel megkezdődött a hóeltakarítás a városban

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala a Facebook-oldalán közzétette, hogy már éjszaka munkába álltak a hókotrók.

Városunk főbb útvonalait, közlekedési csomópontjait hajnalban letisztították, utána következtek a kisebb forgalmú utcák. Jelenleg biztonságosan járhatóak az utak, de az időjárási viszonyoknak megfelelő elővigyázatossággal vezessen mindenki!

 

A csúszós, jégfoltos úttest életveszélybe sodorhatja a leggyakorlottabb sofőröket és utasaikat is. Nem elég lassan közlekedni, a környezetre, a többi autósra is figyelni kell az esetleges szerencsétlenség elkerüléséért. 

 

Az nem is kérdés, hogy mindig felkészülten és kipihenten ülünk a kormányhoz. A biztonságos közlekedés másik alapfeltétele azonban a gépjármű megfelelő állapota. A formula.hu weboldal 8 pontos listája alapján ezekre érdemes odafigyelni a téli szezonban autózóknak:

 

A gumiabroncsok állapota: 7 Celsius fok alatt a gumiabroncsokat téli változatra érdemes cserélni, melyek bordamélysége minimum 4 mm. A keréknyomást 2-3 hetente ellenőrizni kell.

 

Az ablakok, ablaktörlő és ablakmosó: A szélvédő felverődését még a tél előtt érdemes megjavíttatni, mert elrepedhet az üveg. Az autóban mindig legyen jégkaparó, jégoldó. Az ablaktörlő lapátok megfelelő állapota ilyenkor elengedhetetlen alapfeltétele a balesetmentes közlekedésnek, ugyan úgy, mint a téli ablakmosó folyadék használata is.

 

Világítás: Mivel hamarabb sötétedik és többet autózunk rossz látási körülmények között, vizsgáltassuk át és állíttassuk be az összes lámpát az autóban a fényszóróktól a ledekig.

 

Akkumulátor: A fagy beálltával több elektromos fogyasztót használunk, ezért rendszeresen ellenőriztessük a töltöttségi szintet, és 2-3 hetente töltsük az akksit.

 

Motorolaj: A szintet nem elég csak kilométer alapján ellenőrizni, vegyük figyelembe az eltelt időt is! Csak az autónak megfelelő motorolajjal töltsük fel a tartályt. Erről a szervízkönyv tájákoztat.

 

Fék: Ellenőriztessük a fékbetét, illetve a féktárcsa és a fékdob állapotát, a kopottságot és a fékfolyadék szintjét is. Ezt kétévente szükséges cserélni.

 

Hűtőfolyadék, légszűrő, ékszíj: A hűtőfolyadék fagytűrő képessége is fontos – ha ez megfagy, óriási károkat okozhat! Ezt négyévente érdemes cserélni. A levegőszűrőt se felejtsük le a listáról, hiszen a párás időben eltömődő szűrő miatt jelentősen megnőhet a jármű fogyasztása. Az ékszíj nyikorgása a csípős reggeli hidegben nem egyedi jelenség. Ez elhasználódást jelezhet. Télen az autó több áramot fogyaszt, ezért fontos a megfelelő állapotuk.

 

Zárak: Hogy az autóba biztosan bejussunk még a leghidegebb időben is, kezeljük a zárakat zárolajozó jégoldóval.

 

+1: A fűtésrendszer megfelelő állapotát soha se felejtsük el szakemberrel alaposan ellenőriztetni. Ha az ember az út szélén ragad, jól jön, ha meleg van az autóban. Életmentő lehet!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: