2015-04-25 11:00:57• hírek • Szatmar.ro

Szolgálni a törékenyek világában

Az előző év tapasztalatára építve, A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa, Miklós Claudiu SJ szerzetes idén is megszervezte a Húsvéti Missziót. Ez a missziós program egy meghívás volt a fiatalok számára azzal a céllal, hogy elmélyíthessék a húsvéti misztériumra épülő hitüket. Fontos, hogy a hit ne csak elméleti tudás legyen, hanem gyakorlati tapasztalat is, amely megérinti a teljes embert.

A meghívásra több mint 30 fiatal válaszolt az ország minden tájáról. A hét alatt ők részt vettek a Szatmárnémetiben és környékén aktív szociális tevékenységeket folytató Hans Lindner Alapítvány projektjeiben. Az egyik ilyen projekt a GoStart volt, amelynek keretén belül egy olyan agyagkemencét építettek, amelyben majd kenyeret süthetnek a rászoruló családok. A második projekt a Periféria, ahol szociálisan hátrányos helyzetű fiatal anyukákkal együtt főztek, valamint a gyerekekkel foglalkoztak. A harmadik projekt a Reménysugár program, amely daganatos beteg gyermekekkel és családjaikkal foglalkozik. Ezen belül egy rászoruló család lakását segítettek felújítani a fiatalok. Szintén a hét során a "Satul de lut" egyesülettel is együtt dolgoztak, akik olyan "környezetbarát" házakat építenek, amelyekben jól tanuló hátrányos helyzetű gyerekek táborozhatnak. Ezek mellett egy kisebb fiú csapat az onkológia osztályra járt be és a börtönben is tevékenykedett.

A mindennapok szerves része volt a "reggeli impulzus", amely lelki töltetet adott a napnak. Ezt követte a napi munka, majd a délutáni műhelymunkák, amelyeket a Nagyszeben környékén élő, az "Elijah" projektben résztvevő roma fiatalok tartottak. A műhelyek célja a szociális érzékenység növelése volt. A napi szentmisék lehetőséget adtak a hálaadásra, míg a MAGIS kiértékelő körökben a fiatalok megoszthatták egymással a napi nehézségeiket és örömeiket. A háromnapi munka után egy lelki napon vettek részt Erdődhegyen. Így a misszió nem merült ki a fizikai munkában és a közösségi tevékenységekben, hanem segített a tapasztalatokat beépíteni a fiatalok hitéletébe.

A program záróakkordját szentmise adta a Kálvária templomban. A szentbeszéd üzenete a feltámadás öröméről szólt: ha ez valóban megérintett, és bennünk él már nem lehet többé azt bezárni és elrejteni. Hiszen az a természete, hogy túlcsordul és kéri, adják tovább, mindenki a maga közösségében, a maga helyén, kint a világban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: