2011-08-03 10:18:11• hírek • MTI

Szökés belga módra

A hűvös belga július vége felforrósodott a börtönökben: vasárnap három rab szökött meg a Jamioulx-i létesítményből, a börtönőrök pedig sztrájkot tartottak hétfőn a romló biztonsági helyzet miatt - adta hírül a La Libre Belgique című belga napilap keddi számában.

A Jamioulx-i börtönből vasárnap 18 óra körül oldott kereket három rab, akik ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A 22 éves Abdelah Mostefa, a 34 éves Julien Cazzetta és a 29 éves Jonathan Inja veszélyes bűnöző hírében áll. Mostefa 2010 szeptemberében 30 évet kapott, mivel részt vett a helyi pék meggyilkolásában, míg Cazzettát gyilkossággal súlyosbított rablás miatt ítélték el. Inja 2009 áprilisában rálőtt egy autóra, amelyben volt kedvese, illetve annak édesapja tartózkodott. A férfit az osztrák határ közelében fogták el.

Először fegyverrel való fenyegetés miatt két évet kapott, majd a fellebbezés után - amelynek során a bűncselekményt gyilkossági kísérletként értékelték - 15 év elzárásra ítélték. A három szökevény egy börtönőr autójával menekült el, a létesítmény dolgozóját pedig túszként magukkal vitték. A rabok késekkel voltak felfegyverezve, illetve egy ismeretlen tartalmú üveg is volt náluk - mondta el hétfőn Vincent Fiasse Charleroi-i helyettes ügyész.

A börtönőrt végül este fél 9 körül engedték el a francia Maubeuge közelében. A szökevények addig több autót elkötöttek. A rabokat a helyi rendőrség nagy erőkkel keresi, egy helikopter is pásztázza a környéket.
A jelenleg érvényben lévő, ám sokat vitatott belga jogszabályok szerint a szökés önmagában nem számít bűncselekménynek, mivel az embernek természetes veleszületett igénye van a szabadságra. A szökött rab csak akkor vonható felelősségre az igazságszolgáltatás előtt, ha erőszakoskodik, fenyegetőzik, ellop valamit, vagy egyéb vétséget követ el. Ezzel szemben a büntető törvénykönyv szankcionálja azokat a személyeket, akik megszervezték vagy megkönnyítették a szökést. Ez utóbbi kategóriába a gondatlanság is beletartozik.

Az utóbbi 7 hónapban jócskán megugrott a szökési kísérletek száma a belga börtönökben. Míg 2010-ben csupán hárman kíséreltek meg elmenekülni a fegyintézetekből, addig 2011-ben ez a szám már most 11. A rabok gyakran túszokat is ejtenek.
Jean-Claude Matgen, a La Libre Belgique újságírója szerint az "omladozó és túlzsúfolt belga létesítmények nem képesek ellátni feladataikat", a "rosszul képzett és alulfizetett személyzetnek pedig folyamatos nyomás alatt kell megbirkóznia a nehéz feladatokkal".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: