2014-11-07 17:33:36• hírek • Kocsis Zoltán

Szokatlanul feszült tanácsülés szokatlan végkimenetellel

Az államelnöki választás tüzében harctérré változott a Szatmár Megyei Tanács pénteki, rendkívüli tanácsülése: akik még nemrég párttársak voltak, azok most egymásra vicsorítottak. A testület mindössze hat pontról szavazott, az ellenzék pedig szinte palotaforradalmat robbantott ki.

A költségvetési bizottság elnökeként Ioan Rus PNL-és tanácsos elutasította a tanács költségvetés-módosítási javaslatát, kifogásolva, hogy többszöri kérése ellenére sem jutott hozzá Adrian Stef elnöki rendeletéhez. Erre hivatkozva a Keresztény-Liberális Szövetség egységesen elutasította a tervezetet, amelyet ennek ellenére a tanács elfogadott.

Amint azt az ülés után Stef a sajtónak elmagyarázta, Szatmár megye 12,9 millió lejt kapott a megyei utak karbantartására, javítására. Ez lehetővé teszi, hogy a korábban a tanácshoz tartozó intézmények alkalmazottainak fizetésalapjából elkülönített összeget „visszategyék". Ez egyben azt is jelenti, hogy valamennyi dekoncentrált intézmény valamennyi alkalmazottjának biztosított a fizetése az év végéig. Másrészt pedig a kormány engedélyt adott arra, hogy a tej-kifli programban megspórolt 2,8 millió lejt a tanács felhasználhassa: a legnagyobb összeget a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság kapja.

A tanács létrehozott továbbá egy fejlesztési egyesületet, amelynek Stef elmondása szerint az lesz a feladata, hogy az integrált - több önkormányzat is érdekelt - uniós pályázatokat koordinálja, valamelyest egyszerűsítve ezáltal az eljárást.

A tanácsülés a rögtönzött sajtótájékoztató között azonban még történt egy és más. Adrian Cozma tanácsos bejelentette ugyanis, hogy az ACL-és tanácsosok sajtónyilatkozatot szeretnének tenni. Stef ezt megtiltotta, mondván: a pártpolitikai eseményekben a pártszékházakban a helyük. A tanácselnök úgy tűnik elfejeltette, hogy amikor tavasszal a PNL-PSD-PLR-és Ovidiu Silaghi tartott hasonló sajtótájékoztatót a megyei tanács épületében, akkor még semmi kivetnivalót nem talált benne.

Adrian Cozma, Ioan Rus, Alexandru Panea, Virgil Enatescu, Vasile Berinde és Radu Giurca végül megtarthatta a sajtótájékoztatót. Ezen Cozma több szempontból is törvénytelennek nevezte a tanácsülést. Egyrészt, mert a törvény kimondja, hogy rendkívüli ülést csak rendkívüli esetben lehet összehívni, márpedig az elfogadott határozatok közül egyik miatt sem volt szükség összehívásra. Törvénytelen volt a gyűlés azért is, mondta, mert a törvény kimondja ugyan, hogy a határozatokat legkésőbb három nappal az ülés után el kell juttatni a tanácsosokhoz - márpedig ők egy nappal előtte kapták meg a költségvetés-kiegészítésről szólót.

Rus azt kifogásolta, hogy két hete kéri a megyei tanács gazdasági irodától az önkormányzatok között szétosztott 2,2 millió lejről szóló elnöki rendeletet, de állandóan megtagadják a kiadását. „Ez a harmadik mandátumom, de ilyen sem Szabó István, sem Csehi Árpád elnöksége alatt nem történt, hogy nem juthattam hozzá a kért információkhoz", jelentette ki.

Giurca emlékeztetett Stef legutóbbi ülésen tett ígéretére, mely szerint nyilvánosságra hozza a pénz elosztásának mikéntjét, amire azóta sem került sor. „Ha a megye vezetői így kezelik a tanácsosokat, akkor mit várhatnak a szavazók?", tette fel a költői kérdést. Panea arra emlékeztetett, hogy a nevezett összeget a tartalékalapból különítették el, „ami szintén törvénytelen, hisz egyik önkormányzat esetében sem állt fent a rendkívüli helyzet. Elnök amúgy sem rendelkezhet a közpénzek elosztásának mikéntjéről, ezt is törvényt tiltja", tette hozzá.

A helyzetet Enatescu foglalta össze, mondván: ahol csak egy bizonyos csoport juthat hozzá közérdekű információkhoz, az nem demokrácia! Az diszkrimináció!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: