2009-09-18 14:03:06• hírek • Tóth Klarissz

Együnk csokit a boldágságért

Az édességek családjába tartozik az a kakaóbabból készített nyalánkság, amit mindenki csokoládéként emleget és világszerte az egyik legízletesebb élvezeti cikk.

Hozzávetőleg 300 olyan vegyületet tartalmaz, melyek közül a legismertebb serkentőszerek a teobromin és a koffein. A csokoládé több, mint pusztán élvezeti cikk, mindenki másért szereti. Az édesség kedvéért, az ízek sokfélesége miatt, bánatában, örömében a nap bármely szakában fogyasztható. A csokoládé jótékony egészségügyi hatásait szántalan kutatás bizonyítja, melyek közül az egyik legérdekesebb a depresszió elleni hatásával és a boldogsággal van összefüggésben. A szorongás és a depresszió pedig szervezetünk szerotoninszintjével állnak kapcsolatban. Testünk szerotoninszintjét a csokoládéval állíthatjuk vissza normál szintre. Akinek szervezetében alacsony a szerotoninszint, hajlamosabb a depresszióra, ezért van az, hogy csokoládé fogyasztását követően azonnal boldogsághormon termelődik. A depressziósok kezelésére sok esetben a szerotonin egyik legfontosabb előanyagát, a triptofánt alkalmazták. Kevesen tudják, hogy a csokoládé is tartalmaz triptofánt, ezért azok akik fokozott stressznek vannak kitéve, nyugodt szívvel majszoljanak csokoládét.

Talán sokaknak feltűnt, hogy a borongós, szürke napokon - különösen ősszel és télen - jóval több édességet fogyasztunk. Ez abból adódik, hogy a sötétebb, napfényhiányos időszakban szervezetünk lebontja a szerotonint, nyáron viszont a napfény meggátolja, hogy lebomoljon. Ezért szomorkás, hideg napokon is jól jöhet némi csokoládé, mivel segítségével megemelhetjük vérünk szerotoninszintjét, ebből adódóan pedig jobb lesz a közérzetünk. Ráadásul a csokiban fellelhető zsír mozgósítja az endorfint, ami pedig az abszolút feldobottság, eufória érzését adja nekünk. A 90-es évek elején a kutatók olyan felfedezést tettek, mely szerint, ha nem nem eszünk, szervezetünk szerotoninszintje automatikusan csökken, ami idegességhez és agresszív magatartáshoz vezet.

Ebből adódóan pedig ezek az emberek jóval érzékenyebben reagálnak az őket ért kritikákra, ugyanakkor az egyik legsúlyosabb táplálkozási zavar, a bulimia kialakulásához is vezethet. A depresszió, a tartós lehangoltság, a búskomorság és a szorongás kialakulásáért az alacsony szerotoninszint okolható. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy szervezetünk szerotoninszintjét megfelelő szinten tartsuk, mivel ezáltal boldogságérzetünket és jó kedélyállapotunkat is szabályozhatjuk. Tehát, ha legközelebb idegesek, feszültek, kedvtelenek vagyunk, vagy ízlelőbimbókat csiklandozó érzéki élvezetekre vágyunk, lelkiismeret-furdalás nélkül falatozunk némi hangulatjavító csokoládét.


A csokiban fellelhető zsír mozgósítja az endorfint, ami az abszolút feldobottság érzését adja nekünk

A csokiban fellelhető zsír mozgósítja az endorfint, ami az abszolút feldobottság érzését adja nekünk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: