2010-07-27 10:56:13• hírek • Póti Orsolya

Sződemeteri Kölcsey ünnepség

1990 óta a Szatmárnémeti Művelődési Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület minden év augusztusában Kölcsey Ferenc születésnapi ünnepséget szervez Sződemeteren.

„A huszonegyedik alkalommal megszervezett ünnepség ebben az évben is a hagyományos menetrend szerint fog lezajlani. Ez alkalomból újabb neves szónokokat hívtunk meg, és a határon túli érdeklődés is egyre nagyobb." - nyilatkozta Muzsnay Árpád az EMKE elnöke és a Kölcsey ünnepség szervezője.

Az elmúlt 20 esztendő alatt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel, Szilágypér és Tasnád RMDSZ-szervezeteivel, a szülőfalu Református Gyülekezetével és a helyi Polgármesteri Hivatallal közösen rangos Kárpát-medencei kisugárzású hagyományos rendezvénnyé sikerült formálniuk e megemlékezéseket, melynek köszönhetően Kölcsey Ferenc szülőfaluja és annak református templomkertje nemzeti zarándokhelye lett a magyarságnak.

Az ünnepség augusztus 6-án, péntek délután 17 órától veszi kezdetét a sződemeteri református templom kertjében, ahol köszöntőt mond Pakulár István református lelkész, Marian Gheorgeh Sződemeter polgármestere és Erdei D. István Szatmár megye RMDSZ-es parlamenti képviselője.

A köszöntő beszédeket Jeszenszky Géza történész és Cs. Varga István irodalomtörténész-professzor szónoklata követi, majd András Gyula és Marcel Mircea szatmári színművészek szavalatát hallhatják. Közreműködnek a tasnádi „Maestoso" kórus tagjai, valamint a szilágypéri, nagymajtényi, tasnádi és szatmárcsekei szavalók.


Idén is megrendezésre kerül a Sződemeteri Kölcsey-megemlékezés
Idén is megrendezésre kerül a Sződemeteri Kölcsey-megemlékezés


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: